Türkiye’de çalışanlar emeklilik hayalleri kurmaya devam ediyorlar. Bu konuda milyonlarca EYT’li bir beklenti içerisindeler. Sadece EYT’liler için değil tüm çalışanlar bir gün emekli olup rahat etmenin yollarını araştırıyorlar. Emekli olunca ise bir başka sorun meydana geliyor. Eğer gerekli planlama yapılmamışsa düşük bir maaşla emekli olunuyor. Bu durumda da büyük bir geçim sıkıntısı içerisinde kalınıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya düşük emekli maaşı almamak için alınması gereken bazı önlemleri ve yapılması gereken işlemleri açıkladı.
BORÇLANMA HAKKINIZI KULLANIN!
Borçlanma imkanı olanların bunu belirli koşullarda kullanmaları gerektiğinin altını çizen Özgür Kaya, “Askerlik yapan erkek, doğum yapan kadın, yurt dışında çalışanlar için borçlanma imkanları bulunuyor. Ancak borçlanma yaparken çok dikkatli olunması gerekiyor. Eğer borçlanılacak süre 2000 öncesine denk geliyorsa bu süre kesinlikle borçlanılmalıdır. İmkan varsa yapılacak bu borçlanma da tavandan olmalıdır. Bu şekilde borçlanma olursa emekli maaşlarında yüzde 70 oranında bir artış elde edilebilir.” dedi.
FAZLA ÇALIŞILAN YILLAR EMEKLİ MAAŞINI YÜKSELTİR!
Emekli maaşını yükseltmenin bir yolunun da fazla çalışma olacağını belirten Özgür Kaya, “Emekli maaşı hesaplanırken önce 2000 öncesi yapılan çalışmalara bakılıyor. Bu hesaplamada prim veya kazanç değil yaş da belirleyici oluyor. Kadınlar 50 yaşından sonra, erkekler ise 55 yaşından sonra çalışmaya devam ettikleri her bir yıl için yüzde 1 maaş artışı elde edebiliyorlar. Bir kadın çalışan 55 yaşında emekli olursa yüzde 5, 60 yaşında emekli olursa yüzde 10 daha fazla maaş alır.” ifadelerini kullandı.
SON 3,5 YILA DİKKAT!
Son 3,5 yılın emeklilikte çok önemli olduğunu belirten Özgür Kaya, “İster SSK’lı isterseniz Bağkur’lu olun son 3,5 yıl emeklilikte çok önemli oluyor. Bu sürede SGK’ya tavandan kazanç bildirilirse emekli maaşının artacaktır. Bir çalışanın tüm çalışma geçmişinde asgari ücretten prim ödemesi yapıldığını düşünelim. Ancak son 3,5 yıl tavandan ödeme yapsın. Tavandan ödeme yapılan her ay için emekli maaşı 15 – 20 TL artacaktır. Toplamda ise bu tutar 700 – 800 TL’yi bulacak. 5.000 TL emekli maaşı alacaksa 5.800 TL emekli maaşı alacaktır.” şeklinde konuştu.
HİZMET TESPİT DAVASI AÇILMALI!
Emekli maaşını yükseltmenin bir yolunun da hizmet tespit davalarından geçtiğini söyleyen Özgür Kaya, “Bazı işverenler çalışanlarının maaşlarını asgari ücretten gösterip SGK’ya buna göre prim ödemesi yapıyorlar. Çalışanın gerçek maaşı arasındaki farkı ise elden ödüyor. Bu durumda çalışanın prime esas kazancı en alt seviyeden gösterilmiş oluyor. Emekli olmadan önce hizmet tespit davası açılarak oradaki kayıpları çalışanlar alabilirler. Bu da emekli maaşını yükselten bir etki yapacaktır.” dedi.