2022 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanması ile emekli maaş zammı da belli oldu. 4A, 4B ve 4C'liler enflasyon farkının belli olması ile emekli maaşı hesaplamalarına yöneldi. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de emekli maaşı, çalışırken alınan maaşa göre hesaplanıyor. Çalışırken alınan maaş ile emekli maaşı aynı olmuyor, emekli maaşı daha düşük oluyor. Fakat emekli maaşının daha az olmasını engellemek için birkaç yöntem bulunuyor.
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?
Emekli aylıklarının hesaplanmasında memur, kendi hesabına çalışan ve işçilerde ayrı ayrı hesaplama yapılıyor. Bazı dönemlerde yapılan sosyal güvenlik reformları ile de sadece emekli olma yaşı değil emekli aylığı hesaplama yöntemleri de değişiyor. Bu nedenle emekli maaşı hesaplamaları birkaç farklı şekilde yapılıyor. 2000 yılı öncesi dönem, Ocak 2000- Ekim 2008 arası, Ekim 2008 sonrası.
4A EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
4A emekli maaşı hesaplamak için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfası üzerinden T.C. Kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus ili, doğum tarihi bilgileri girilip sorgula denildikten sonra emeklilik hesaplaması yapılabilir.
4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
uyg.sgk.gov.tr 4B emekli maaşı hesaplama sayfasından T.C. kimlik numarası, kurum ve güvenlik kodu yazıldıktan sonra sorgulama ekranı üzerinden maaş bilgileri görüntülenebilir.
4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfası üzerinden doğum tarihi, cinsiyet, 4A çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi, hizmet türü seçilerek emekli maaşı sorgulama işlemleri yapılabilir.
MEMUR EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Memurların emekli aylığı, memurun derecesi, kademesi, hizmet süresi ve ek göstergesine göre hesaplanıyor. Emekli maaşını en çok etkileyen faktör ek gösterge. Ek gösterge de memurların görevi ve unvanına göre belirleniyor. Ekim 2008'den önce işe giren memurların emekli maaşları gösterge ve katsayıya göre yapılıyor.