Emeklilik hayali kuran milyonlar için Yargıtay'dan kötü haber! EYT'den faydalanamayacaklar!

EYT'den faydalanmak için başvuran milyonlarca vatandaş için bugün Yargıtay'dan çıkan yeni karar duyuruldu.

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte emeklilik hayali kuran binlerce kişi için emsal karar çıktı! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene yapılan düzenleme ile birlikte emekliliğe hak kazanan kişiler bu düzenlemeden faydalanmak amacı ile başvurularını yaptı. Milyonlarca vatandaş bu düzenleme sayesinde emeklilik hakkı kazanarak maaşlarını almaya devam ederken bazı vatandaşlar ise emekli olmak amacı ile soluğu mahkemede aldı.

Binlerce çalışan tarafından yapılan açıklama ile birlikte çalışmalarına rağmen işverenler tarafından sigorta primlerinin yatırılmadığı iddia edilerek konuya ilişkin mahkemeye başvuruldu. Bu iddia ile birlikte normal şartlarda emekli olma hakkında sahip olurken işverenin ihmali nedeni ile EYT şartını karşılamadığını öğrendiler. Bu durumdan binlerce çalışan yakınırken bir vatandaş konuya ilişkin mahkemeye başvuru yaptı.

EMEKLİ OLAMAYAN VATANDAŞ MAHKEMEYE BAŞVURUDA BULUNDU!

Bir vatandaş konu ile ilgili İş Mahkemesi'ne 1999'da çalışmasına rağmen 23 Nisan 2000 tarihine kadar olan kısmının kuruma bildirilmediğini ancak 1 Nisan 1999 tarihinde başlayan çalışmalarının işe girişinin yapıldığı 24 Nisan 2000 tarihine kadar ve sonrasında aralıksız devam ettiği yönünde iddiada bulundu.

Mahkemeden çıkacak olan karar oldukça merak edilirken, Yargıtay tarafından verilen son karar benzer durumu yaşayan milyonlarca vatandaşta hayal kırıklığı yaşattı. Bu durumda herhangi bir şekilde emekli olma hakkı bulunmadığına ilişkin yayımlanan karar duyurulmuş oldu.

YARGITAY KARARI VERDİ!

Konuya ilişkin Yargıtay tarafından verilen karar şu şekildeydi; "Bildirim öncesi çalışma süresi bakımından 24 Nisan 2000-03 Mayıs 2000 tarihleri arasındaki çalışma döneminin geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıl içinde dava açılması gerektiği ancak eldeki davanın 05 Kasım 2020 tarihinde açıldığı gözetildiğinde uyuşmazlık konusu 01 Nisan 1999-23 Nisan 2000 tarihleri arasındaki bildirim öncesi çalışma dönemi yönünden hak düşürücü sürenin geçtiği sonucuna ulaşılmıştır.

Hukuk Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında, davacının 24 Nisan 2000-03 Mayıs 2000 tarihleri arasında Kuruma bildirilen hizmetleri sebebiyle dava konusu dönem ile birlikte birleşen blok çalışmalarının bulunması hâlinde davanın yasal dayanağını oluşturan ve 5510 sayılı Kanun'un 86'ncı maddesi ile paralel düzenleme içeren 506 sayılı Kanun’un 79 uncu maddesinde düzenlenen hak düşürücü sürenin dolduğundan söz etmenin mümkün olmadığı konuşulmuştur.

Bu itibarla direnme kararı usul ve yasaya uygun olduğundan bozma sebebine göre incelenmeyen davanın esasına ilişkin temyiz itirazlarının incelemesi için dosyanın Özel Daireye gönderilmesi gerektiği ileri sürülmüş ise de bu görüş Kurul çoğunluğu tarafından benimsenmemiştir. Hâl böyle olunca Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulması gerekirken önceki hükümde direnilmesi doğru olmamıştır. O hâlde direnme kararı oy çokluğu ile bozulmuştur."

Dava sürecine ilişkin yapılan bu açıklamalar ile benzer durumu yaşayan kişilerin de emekli olamayacakları yönünde bir yorumlamaya gidildi.

Finans Haberleri