Türkiye’de çalışma hayatında çeşitli sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların büyük bir kısmı emeklilik sistemine dayanıyor. Emeklilik sisteminde yıllar içinde yapılan düzenlemeler ile birileri bir şekilde mağdur edildiler. Bu mağdur olma durumunun giderilmesi için ise ek düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Önce EYT sorunu ortaya çıktı ve uzun yıllar sonra bu sorun aşıldı. Ancak bu sefer EYT düzenlemesi ile yeni bir mağdur kesim yaratıldı.
KADEMELİ EMEKLİLİK SORUNU PATLADI
EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olanları kapsıyordu. Ancak bu tarihten bir gün sonra sigortalı olanlar emekli olmak için 17 yıl daha beklemek zorunda kalıyorlar. Bu da başlı başına bir haksızlık oluyor. Bu haksızlığın giderilmesi için yoğun bir talep oluştu. Bu da kademeli emeklilik sistemi ile giderilebilecek. Bu düzenleme yapılırsa 1999 ile 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlara emekli olma imkanı sağlanacak.
SGK’YA YÜK OLUNMAYACAK
Kademeli emeklilik düzenlemesi yasalaşırsa bundan yaklaşık olarak 3-4 milyon kişi faydalanabilecek. Ancak bu durum EYT gibi bir anda 2 milyon kişinin emekli edilmesi şeklinde olmayacak. Bu kişilerin büyük çoğunluğu henüz emeklilik koşullarını sağlamış değiller. Her yıl sisteme 300-400 bin kişi girecek ve emekli olma hakkı elde edecekler. Bu da SGK bütçesinde çok ciddi bir yük oluşturmayacak. Aksine borçlanmalar ile SGK burada ek gelir bile elde edebilecek.
EMEKLİLİK KOŞULLARI NASIL OLACAK?
Kademeli emeklilikte emeklilik koşulları biraz farklı olacak. Kademeli bir sistem uygulanacağı için emeklilik yaşı ilk defa sigortalı olunan yaşa göre artacak. 1999 girişliler 50 yaşında emekli olacaklar ama 2008 girişlilerin emeklilik yaşları daha yüksek olacak. Toplanması gereken prim gün sayısı da buna göre kademeli olarak artacak.
NE ZAMAN ÇIKAR?
Kademeli emeklilik düzenlemesi için şu anda net bir açıklama bulunmuyor. Kısa vadede bunun çıkması beklenmiyor. Ancak seçim yaklaşınca EYT gibi bir de kademeli emeklilik sürprizi yapılabilir. Erken seçim olma ihtimali düşünüldüğünde 1-2 yıl içerisinde bu düzenleme Türkiye’nin ana gündemi haline gelebilir.