Emlak vergisi için yeni inşaat maliyet oranları belli oldu! 2023 yılında hangi değerler etkili olacak?

Emlak vergisinde baz alınan inşaat maliyet oranları belirlendi. Resmî gazete de yayımlanması ile yürürlüğe giren kararda emlak vergilerini etkileyecek olan inşaat maliyet oranları açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve taşınmaz mülkü olan kişilerin yılda iki kez ödemekle yükümlü olduğu emlak vergilerinde baz alınan ve esas kabul edilen inşaat maliyetlerinin yeni oranları açıklandı. Açıklanan oranlara göre yeni senede bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, meskenler açısından 249,97 lira ile 11 bin 466,86 lira arasında değişeceği belirtildi. İşte konu ile ilgili tüm detaylar…

EMLAK VERGİSİNE ESAS OLACAK ORANLAR AÇIKLANDI!

Emlak vergisinde esas olarak alınacak inşaat maliyet oranları gelecek yıl için açıklandı. Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği her sene olduğu gibi bu senede Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bakanlıklar tarafından hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği duyuruldu. Önümüzdeki yılda bina metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin belirlendiği tebliğ ile beraber duyuruldu.

Son yayımlanan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde önümüzdeki yıl için emlak vergisinde esas olmak üzere bina metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin belirlenerek açıklandığı duyuruldu.

İNŞAAT MALİYETLERİNDE ORANLAR NE OLDU?

Resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre;

  • Mesken binaları açısından lüks inşaatlar için metrekare normal inşaat maliyet bedelinin asgari ve azami sınırları 5 bin 231,32 lira ile 11 bin 466,86 lira,
  • Birinci sınıf inşaatlar için 2 bin 207,70 lira ile 7 bin 668,25 lira,
  • İkinci sınıf inşaatlar için 1555,23 lira ile 5 bin 195,37 lira,
  • Üçüncü sınıf inşaatlar için 525,34 lira ile 3 bin 538,46 lira,
  • Basit inşaatlar için 249,97 lira ile 1595,81 lira arasında olacağı tüm kamuoyuna duyuruldu.

Bununla beraber fabrika, otel, hastane, sinema, banka, okul, havuz gibi binaların metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin de yeniden düzenlendiği tebliğ ile beraber açıklandı.

Finans Haberleri