ERKEN EMEKLİLİĞİN FORMÜLLERİ NELER?
Türkiye’de emekli olmak isteyen kişiler için aranılan şartlar 1999 senesinde çıkartılan yasa ile değiştirilmiş, emekli olmak için sigortalılık prim gün sayısı ve fiili hizmet süresine ek olarak yaş şartı da emeklilik şartlarına eklenmişti. Yaş şartını beklemeden daha erken emekli olmak isteyen kişilerin aradıkları fırsat ayaklarına geldi.
7 şarttan sadece birisini bile taşıyan kişilere prim ya da yaş şartını taşımadan erken emekli olma fırsatı sunuldu. Bilindiği üzere emeklilikte aranılan ilk şartların başında sigorta başlangıç tarihi yer alıyor. Emekli olmak isteyen kişilerin aranılan şartları taşımaları ve talep etmeleri durumunda emeklilik tarihleri erkene çekiliyor.
3 ÇOCUĞU OLAN KADINLARA 6 SENE ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI!
Kadınlar için emeklilik konusunda belirli fırsatlar sunulurken anne olan kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır. Kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim günü borlanırken bu sayede emeklilik yaşını 6 yıla kadar erkene çekebilmektedir.
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR, ŞARTLARI NELERDİR?
Kadınlarda doğum borçlanması belirli koşullar ve şartlar altında yapılabilmekte olup bu haktan yararlanan anneler 3 çocuk üzerinden 6 sene prim borçlanma hakkı elde edebilmektedir. Bu şarttan yararlanmak isteyen annelerin;
Belirli şartları taşıyan kadınlar doğum borçlanması ile emeklilik yaşını erkene çekebilir.
Bu haktan yararlanmak için en az 1 gün sigortalı olarak çalışılmış olması şartı aranır.
Doğumun işten ayrıldıktan sonra yapılmış olması gerekir.
Borçlanma yapılan doğumu takip eden 2 sene boyunca çalışmamış olmak ya da kısmi prim ödemesi yapmış olmak,
Çocuğun sağ doğması ve yaşıyor olması şartlarını yerine getirmesi istenir.
Bu sayede doğum yapan kadın 3 çocuk üzerinden 2760 prim günü olmak üzere en fazla 6 sene emeklilik tarihini erkene çekmeleri mümkündür.
ERKEKLERE ASKERLİK BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI!
Erkeklerde ise askerlik borçlanması ile erken emekli olma fırsatı sunulmaktadır. Erkeklerde askerlik borçlanması ile hem prim günü kazanılırken hem de emeklilik tarihi 1 sene erkene çekiliyor.
ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Sigortalı olarak çalışan erkeklerin yedek subay olarak geçirdikleri ve er veya erbaş olarak silah altında oldukları süre borçlanılarak emeklilik yaşı erkene çekilebilir ve prim gün sayısı arttırılır. Borçlanılacak olan prim günü süresi SKG’ya ödenir. Askerlik borçlanması için sigortalı çalışan askerlik durumunu gösteren belge ile SGK’ya başvuru yapar ve prim gün sayısı ödeyerek sigortalılık süresini erkene çeker.
KISMİ EMEKLİLİK NEDİR, 3600 GÜNDEN NASIL EMEKLİ OLUNUR?
Erken emekli olmak isteyen kişilere sunulan bir diğer seçenek ise 15 yıl ve 3600 günden emekli olmaktır. Kadınlarda 58 yaş erkeklerde ise 60 yaş sınırı bulunan bu emeklilik tipinde ilk işe giriş tarihinin 9 Eylül 1999 ve öncesi olması gerekiyor.
YÜZDE 60 ENGELİ OLAN MALULEN EMEKLİLİK İÇİN BAŞVURU YAPABİLİR!
Bir diğer seçenek ise çalışırken iş gücünü kaybeden kişiler için sunulan malulen emeklilik seçeneğidir. Çalışırken iş gücünün en az yüzde 60’ını kaybeden kişiler 1800 prim günü olması durumunda malulen emekli olabilecekler.
ENGELLİ ÇALIŞAN KİŞİLERE YAŞ ŞARTI YOK
Engelli bireyler için en az yüzde 40 oranında engelli raporu bulunması durumunda 15 yıl ve 3600 günden işe giriş tarihlerine göre 18 sene 4600 güne kadar süren aralıklarla emekli olabiliyor.
AĞIR İŞLERDE ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİK VAR!
Mesleki yıpranma payı olan işlerde çalışan kişilere sigortalılık prim gün sayılarına eklenen fiili hizmet süresi zammı ile ilk işe giriş tarihi erkene çekilerek emeklilik imkanı sağlanıyor.
ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI!
Başkasının bakımına ihtiyaç duyacak derecede engelli çocuğu olan annelere 1 Ekim 2008 tarihi ve sonrasındaki primleri de bu rakama eklenerek yaş şartından düşülüyor ve böylelikle erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Bu haklardan yararlanmak isteyen kişiler aranılan kriterleri taşımaları durumunda başvuru yapmaları halinde emeklilik yaşlarını erkene çekerek daha erken emekli olma fırsatı elde edebiliyorlar.