Evlenme ödeneğinin ödenmesi bireylere bir defaya mahsus olarak verilmektedir. Evlenme ödeneği zaman aşımına uğrayan bireyler ya da dul kalan insanlar ikinci bir başvuruda bulunamamaktadır. Boşanmak suretiyle yeniden aylık alanların da evlenme ödeneğine ikinci bir başvuru şansı yoktur.
5434 sayılı Emekli Sandığı kapsamında yer alan yetimler ve dullar evlenme ikramiyesine yeniden başvurma şansı elde edebilmektedir. Yetim aylığı alır iken evlenen insanlar babasına ait dosya üzerinden ilgili ödeneğe başvuru yapabilmektedir. Kocasından ya da annesinden aylık almaya başlayan kadınlar tekrar evlenerek yeniden ikramiyeye başvuru yapabilmektedir.
Evlenme Ödeneği Alma Şartları
Evlenme ödeneğinin verilme şartları aşağıda yer aldığı şekildedir:
- Evlenen bireylerin gelir ya da aylıklarının kesilmesi durumunda bir defaya mahsus olmak üzere iki yıllık ücret peşin ödenecektir.
- Evlenme ödeneği alan bireyler iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olur iseler yeniden aylık bağlama söz konusu olmayacaktır.
- Kanunda 60. Maddenin bendinde genel sağlık sigortası sayılmaktadır.
Emekli Sandığı Evlenme İkramiyesi
Emekli sandığına sahip bireylerin evlenme ödeneği alması durumunda dul ve yetim aylık kesilen birey bir defaya mahsus on iki aylık evlenme tutarını alabilmektedir. Evlenme ödeneği sayesinde yeni evliler böylelikle belirli bir süre rahat edecektir.
Evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşanan insanlar evliliğin feshine kadar yeniden aylık bağlandı ise ödenmiş olan ikramiye tahsil edilinceye kadar aylık ödenmeyecektir. Emekli sandığı ikramiyesi sayesinde emekli sandığına mensup olan eşlerin evlilik sırasında zorlanmaması amaçlanmaktadır.
Evlenme Ödeneği İçin Başvuru
Evlenme ödeneğine başvuruda bulunmak isteyen kişilerin Gelir Aylık Ödenek Takibi Belgesi ile ilgili kurum ya da kuruluşlara bizzat müracaat etmesi gerekmektedir. Evlenme ödeneği almak isteyen kişilerin nüfus kütüğü üzerinde bekar görünüyor ise evlilik cüzdanını kullanması yeterli olacaktır.