EYT düzenlemesine dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışmalar devam ediyor. EYT yasası ile alakalı olarak bakanlık kurulları bir aşamaya geldikten sonra devreye sendikalar girecek. Ardından hazırlanan yasa değişikliği çalışması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan onay verirse EYT düzenlemesinin yasalaşma süreci başlayacak. Peki EYT yasası ile gelen bilgiler neler, içerikte neler var, kimlere ne imkanlar sağlanacak?
EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
EYT yasasının ne zaman çıkacağına dair yetkililer net bir tarih henüz veremiyorlar. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre EYT düzenlemesinin 2023 yılının Ocak ayına sarkmayacağı şeklinde. Bu düzenleme yapılarak TBMM’de yasalaşması sağlanacak. EYT yasasının başlangıç tarihi ise Ocak 2023 olarak planlanıyor.
EYT DÜZENLEMESİ ÇIKARSA BAŞVURU SÜRESİ NE KADAR OLACAK?
EYT düzenlemesi yapıldıktan sonra emekli olabilmek için başvuru süresi de merak ediliyor. Bazı EYT’li vatandaşların emekli olabilmek için borçlanma yapmaları gerekebilir. Bunun için vatandaşlara EYT başvurusu için en az 3 aylık bir süre verilmesi bekleniyor. Bu 3 aylık süre içerisinde başvuru yapanlar EYT düzenlemesinin imkanlarından yararlanabilecekler. Süre içerisinde başvuru yapmayanların ise bu imkanı olmayacak.
KİMLERE EYT’DEN YARARLANMA HAKLARI VERİLECEK?
Kimlerin yapılacak olan EYT düzenlemesi ile emekli olabilecekleri konusu oldukça merak ediliyor. Öncelikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan SSK’lılar bu imkandan yararlanabilecekler. O dönem kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü ile emekli olabiliyordular. Erkekler ise 25 yıl sigorta süresi ve 5000 prim günü ile emekli olma hakkına sahiptiler. EYT kapsamına girenlere 50 ve 55 yaş formülü uygulanmasına yüksek ihtimal olarak bakılıyor. Buna göre 5.000 prim günü olanların sigortalılık süresine bakılmaksızın kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşında emekli edilecekler. Bu imkan 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuş olanlara verilecek.
5.000 GÜN KRİTİK!
EYT düzenlemesinde 5000 prim gününün çok kritik bir anlamı bulunuyor. 1999’da yasa değişmeden önce emeklilik şartı olan 5000 prim günü isteniyordu. O yasa ile sadece emeklilik yaşı yükselmedi. Prim günü de 5975’e çıkarıldı. 2 yıl 8 ay 15 gün gibi bir artış yapıldı. Bunun da 5000 prim gününe düşürülmesi ile emeklilik imkanı bulacak vatandaşların sayısında bir miktar artış sağlanabilecek.