EYT Olmadan Emeklilik Yaşı Düşüyor! SGK Duyurdu, Erken Emeklilik Yolları!

EYT düzenlemesinin çıkmasını beklemeye gerek kalmadan mevzuattaki imkanlardan yararlanarak erken emekli olunabiliyor. SGK erken emekli olma yollarını madde madde açıkladı.

Türkiye’de erken emekli olabilmek milyonlarca çalışanın hayali olmaya devam ediyor. Emeklilik şartlarının ağır olmasından dolayı çalışanlar SGK mevzuatında yer alan imkanları kullanarak erken emekli olabilmenin yollarını araştırıyorlar. Gerçekten EYT düzenlemesini beklemeye gerek kalmadan erken emekli olunabilir mi? İşte SGK’nın açıkladığı erken emeklilik yolları...

HİZMET BORÇLANMASI YAPANLAR EYT BEKLEMİYORLAR

Sigorta başlangıç tarihlerine göre değişmekle beraber çalışanlar farklı emeklilik şartları ile karşılaşabiliyorlar. Burada kritik iki tarih bulunuyor. 1999 öncesi ile 2008 öncesi sigortalı olanlara erken emeklilik avantajları sağlanabiliyor. 1999 öncesi sigorta girişleri olan çalışanlar hem 3600 prim günü ile hem de 50, 52, 53 yaşlarında emekli olabiliyorlar.

Hizmet borçlanması yapılarak 1999 veya 2008 öncesi sigortalı olmayanlar sigorta başlangıç tarihlerini geriye götürebiliyorlar. Örneği 2000 yılında sigortalı olan bir çalışan hakkı varsa hizmet borçlanması yaparak sigorta başlangıç tarihini 1999 öncesine taşıyarak emeklilik şartlarını değiştirmek suretiyle erken emekli olabiliyor.

HANGİ ÇALIŞANLAR HİZMET BORÇLANMASI YAPABİLİR?

Hizmet borçlanması her çalışana verilen bir hak değildir. Bu hakkın ortaya çıkabilmesi için bazı özel durumların olması gerekir. Örneğin doğum yapan kadın çalışanlara 3 çocuğa kadar çocuk başı 2 yıl olmak üzere hizmet borçlanması yapabiliyor. Bu şekilde sigorta başlangıç tarihi 6 ay geriye götürülebiliyor. Ancak bunun kullanılabilmesi için 3 çocuk sahibi olunması gerekiyor. Çeşitli çalışanlara çeşitli gerekçelerle hizmet borçlanması hakkı veriliyor.

DOĞUM NEDENİYLE HİZMET BORÇLANMASI

Kadın çalışanlar doğum yaptıkları için çalışamadıkları süreleri hizmet borçlanması ile kapatabiliyorlar. Bu kapsamda en fazla 3 defa kullanabilmek şartıyla her doğum için 2 yıl hizmet borçlanması yapılabiliyor. Toplamda 6 yıl borçlanma imkanı bulunuyor. Çalışanlar ihtiyaçları olan süre kadar bu şekilde borçlanabiliyorlar.

ASKERLİK HİZMETİ NEDENİYLE HİZMET BORÇLANMASI

SGK tarafından erkeklere de askerlik nedeniyle hizmet borçlanması imkanı veriliyor. Bu kapsamda erkek çalışanlar er ve erbaş olarak silah altında oldukları sürelere dair borçlanma yapabiliyorlar. Ayrıca yedek subay okulu ile yedek astsubay okulunda öğrenci olarak geçirilen süreler de borçlanılabiliyor. Borçlanma süresi askerde geçen süreler ile sınırlı kalıyor.

ÜCRETSİZ İZİN SÜRELERİNE HİZMET BORÇLANMASI

Çalışanlar çalışma hayatları boyunca kullanmış oldukları ücretsiz izinler için de borçlanma imkanına sahipler. Bu kapsamda ücretsiz izin süreleri emekliliğe yakın bir dönemde tercih edilmesi halinde borçlanılarak erken emeklilik imkanı elde edilebiliyor.

ÖĞRENİM SÜRELERİ İÇİN HİZMET BORÇLANMASI

Doktora ve tıpta uzmanlık için öğrenim süreleri için de hizmet borçlanması kullanılabiliyor. Bu şekilde yurt içinde veya yurt dışında geçen süreler borçlanma kapsamında oluyor. Bu şekilde öğrenim görenler erken emeklilik için avantaj elde edebiliyorlar.

AVUKATLARA HİZMET BORÇLANMASI

Hizmet borçlanması imkanı verilen çalışanlar arasında avukatlar da yer alıyor. Bu kapsamda avukatlar sigortalı olmadan ilk 6 ay mahkemelerde, kalan 6 ay ise bir avukatın yanında olmak üzere toplam 1 yıl staj yapıyorlar. Emekli olmak için 1 yıllık bu staj süresine SGK tarafından hizmet borçlanması imkanı veriliyor.

SGK mevzuatında oldukça kapsamlı hizmet borçlanması imkanları bulunuyor. Çeşitli meslek grupları ve bazı özel durumlar hizmet borçlanması kapsamında bulunuyor. Bı borçlanmayı yapan çalışanlar erken emeklilik imkanı da elde edebiliyorlar.

Emlak365.com

Finans Haberleri