EYT düzenlemesine ilişkin TBMM’den kanun teklifinin TBMM Başkanlığına verildiğine dair haber bekleniyor. Ancak henüz kanun teklifi ortaya çıkmadığı için kısmi emeklilik ile alakalı ne gibi bir düzenleme yapılacağı bilinmiyor. Kısmi emeklilik imkanının EYT’lilere hangi koşullarda verileceği merak edilirken duruma göre primlerini tamamlayamayan çok sayıda EYT’liye bu yolla borçlanma yapmadan emeklilik imkanı doğabilecek.
KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?
SGK mevzuatında farklı emeklilik modelleri bulunmaktadır. Normal emeklilikte belirlenen koşulların tamamını sağlayanlar emekli olabiliyorlar. Ancak bir de kısmi emeklilik bulunuyor. Bu kısmi emeklilikte primleri eksik olan ve çalışarak da tamamlamaları zor görünen vatandaşlara belirli bir yaşın ardından emeklilik hakkı tanınması oluyor. SGK tarafından belirlenen yaşa gelen çalışanlar SSK’da 3600 gün ile, BAĞKUR’da ise 5400 gün ile emekli olabiliyorlar.
EYT’DE KISMİ EMEKLİLİK KOŞULLARI BELLİ Mİ?
EYT düzenlemesi ile alakalı olarak çok sayıda detay kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak kısmi emeklilik ile detaylı bir açıklama yapılmadı. Şu anda yapılacak olan düzenlemede bu yönde bir karar olup olmayacağı bilinmiyor. Elde olan tek bilgi EYT’lilerin 8 Eylül 1999 öncesi şartlarına göre emekli olacakları şeklinde. Eğer kısmi emeklilikte de o dönemin şartları uygulanacaksa çok sayıda EYT’li için primlerini SSK’da 5000 güne, BAĞKUR’da ise 9000 güne tamamlama gereği kalmayabilir.
1999 ÖNCESİ KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI!
8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik için hangi şartların uygulandığı merak ediliyor. Buna göre kısmi emeklilik için kadınlarda 50 yaş, erkeklerde ise 55 yaş şartı aranıyordu. Kısmi emekli olabilmek için bu yaş şartı uygulanıyor. Prim koşulu ise SSK’lılarda 3600 gün ve BAĞKUR’lularda 5400 gündü. Bu kuralın aynı şekilde uygulanması durumunda 50 yaşındaki SSK’lı bir kadın EYT’li 3600 prim günü ile emekli olabilecek. Bu çalışanın primlerini tamamlamasına gerek olmayacak.
KISMİ EMEKLİLİKTE MAAŞ DÜŞER Mİ?
Kısmi emeklilikte bağlanan maaşta bir miktar düşük olma ihtimali var. Ancak EYT’liler için bu da çok geçerli bir detay değil. Yapılan açıklamalara göre EYT’lilerin yüzde 60’lık kısmı düşük veya düşüğe yakın emekli maaşına bağlanacaklar. Primlerini asgari ücretten ödemiş EYT’li en düşük maaşla emekli olacak. Bu EYT’linin kısmi emekli olması halinde alacağı maaş fark etmeyecek. Düşük emekli maaşlarının devlet desteği ile 5.500 TL’ye tamamlanması bu anlamda maaşları eşitleyecek.