EYT'de Bağ-Kurlular hangi şartlarla emekli olacaklar? Yaş, prim ve sigortalılık süresi için yeni şartlar!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT düzenlemesine dair hazırlıkları devam ediyor. Zaman zaman bu düzenlemenin kapsamına dair kamuoyuna bazı bilgiler verilse de henüz detaylar netleşmedi. Peki EYT’li Bağ-Kurlular nasıl emekli olabilecekler, emeklilik şartları ne olacak?

EYT düzenlemesini milyonlarca vatandaş büyük bir merak içerisinde beklemeye devam ediyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yoğun bir mesai devam ediyor. Bakan Vedat Bilgin’in geçtiğimiz günlerde tek formül üzerinde çalıştıklarını açıklaması EYT düzenlemesinin kapsamının biraz daha netleştirdi. Şimdi vatandaşlar EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından hangi şartlarla emekli olabileceklerini araştırmaya başladılar.

Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen EYT düzenlemesine dair SGK Başmüfettişi İsa Karakaş yeni değerlendirmelerde bulundu. EYT’li Bağ-Kurluların yeni emeklilik şartlarını açıklayan İsa Karakaş merak edilen can alıcı sorunun tüm detaylarını duyurdu.

EYT'Lİ BAĞ-KURLULAR İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI!

Bağ-Kurluların EYT sonrasında emeklilik şartlarını değerlendiren İsa Karakaş, “EYT’li sayılabilmek için en temel koşul 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak olacak. Yani bu tarihten öncesine primlerini taşıyabiliyorsanız EYT kapsamındasınız. Eğer uygulanacak olan formül 8 Eylül 1999 tarihinin öncesindeki emeklilik şartlarına dönmek ise Bağ-Kurluların emekli olabilmek için iki şartı yerine getirmeleri gerekecek.

EYT mağduriyetine neden olan yasanın etkisinin kaldırıldığını düşünelim. O zaman BağKur kapsamında kadınların en az 20 yıllık sigortalılık sürelerinin olması gerekiyor. Erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi aranacak. Bunu sağlayacak olanlar EYT’den yararlanabilecekler. Tabiki sadece bu emekliliğe yetmeyecektir. Bir de yaş şartı var. Kadınlar 50 yaşından, erkekler ise 55 yaşında emekli olabilecekler. EYT’de kapsam daraltıldığı için kadınlardan 7200 prim günü ve erkeklerden de 9000 prim günü istenecektir.” dedi.

TESCİL MAĞDURLARI İÇİN EK DÜZENLEME OLMALI

Tescil mağduru EYT’liler hakkında da değerlendirme yapan İsa Karakaş, “Bazı vatandaşlarımızın 2000 yılı öncesindeki hizmetlerinde tescil olmadığı için EYT kapsamında olamıyorlar. Buna dair de bir düzenleme yapılması gerekiyor. Tescille ilgili bir madde eklenirse bu sorun aşılabilir. Ancak bu düzenleme yapılmada EYT çıkarsa tescil mağdurları EYT’den yararlanamayacaklar.” ifadelerini kullandı.

İHYA İLE TÜM HAKLAR GERİ ALINABİLİR

İhya ile tüm hakların geri alınabileceğini söyleyen İsa Karakaş, “Vatandaşımızın EYT’nin tarih sınırı öncesinde çalışması var ama borcunu ödemediği için o günlerden faydalanamıyor. Eğer ihya getirilirse geçmişteki o borç ödenebilecek ve o primler kazanılabilecek. Bu şekilde Bağ-Kurlular emekli olmak için büyük bir avantaj elde edecekler.” dedi.

Finans Haberleri