EYT düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teknik konularda çok uzun zamandır mesai harcıyor. EYT'lilere 8 Eylül 1999 öncesinden kazanılmış hakları iade edilecek. Ancak meselenin teknik konuları bu süreçte EYT düzenlemesinin önünde engel oluşturuyordu. Artık sürecin sonuna gelindi ve ortaya çıkan engeller için de çeşitli formüller devreye sokuluyor.
KIDEM TAZMİNATI FORMÜLÜ BULUNDU!
EYT düzenlemesi çıktıktan sonra özel sektörde çok büyük bir iş açığı ortaya çıkacak. İlk anda yaklaşık 1,8 milyon kişi emekli olacak. Bu çalışanların büyük bir kısmı özel sektörde halen daha çalışmaya devam ediyorlar. İşverenlerin en büyük endişesi ise bu çalışanlar emekli olmak istediklerinde bir anda kıdem tazminatı ödemesi yapmak zorunda kalacak olmalarıydı. Buna dair bir formül geliştirilerek sorun kökten çözüldü.
EYT'li personelleri emekli olmak istediklerinde zorunlu olarak kıdem tazminatı ödemesi yapacak olan işveren bir anda nakit sorunu ile karşı karşıya kalacaktı. Lakin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın onayı ile bu işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan destek kredisi verilmesi kararlaştırıldı. EYT sonrası emeklilik sevkini yapan çalışanları için işverenler KGF kredisi kullanarak kıdem tazminatı ödemesini yapacaklar ve herhangi bir nakit sıkıntısı da çekilmeyecek.
ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLERİN KIDEM TAZMİNATI NASIL ÖDENECEK?
Kıdem tazminatı meselesinde en çok merak edilen ise emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek olanların kıdem tazminatlarının ne olacağıydı. EYT düzenlemesinde bunun için de bir karar alındı. Bu karar doğrultusunda EYT'li bir çalışan emekli olabilmek için işten çıkışını yapmak zorunda olacak. Bu durumda SGK'dan bir yazı alıp işverene teslim edecek olan çalışan kıdem tazminatını işvereninden talep edebilecek. Normal süreç bu şekilde olurken eğer bu çalışan emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecekse işveren ile kıdem tazminatı anlaşması yapabilecek.
Çalışan ile işverenin kıdem tazminatı konusunda anlaşma sağlaması zorunluluk olacak. Peşin veya taksitli ödeme şeklinde anlaşmaya varılabilecek. Hatta çalışanın kabul etmesi durumunda kıdem tazminatı çalışmaya devam edeceği için daha sonra ödenmesi için ertelenebilecek. Tüm bu varılan anlaşma resmi bir belgeye dönüştürülecek ve herhangi bir hak kaybının yaşanmasının da önüne geçilecek. Devlet işveren ile çalışanın kıdem tazminatı anlaşmasına müdahale etmeyecek. Yazılı belgeye dönüşecek olan anlaşmanın yükümlülüklerini işverenin daha sonra yerine getirmemesi durumunda ise devlet devreye girerek işverene ağır yaptırımlar uygulayacak. Tüm bu detaylar EYT düzenlemesinde ayrıntılı bir şekilde yer alacak.