EYT'de kısa çalışma ve zorunlu izin ayrıntısı! Düzenleme yapılmazsa 2 yıl geç emekli olacaksınız!

EYT düzenlemesinde içeriğe dair kapsamlı bir açıklama henüz yapılmazken eksik primleri olanlara dair bir uygulama yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Kısa çalışma ve zorunlu izinler için borçlanma imkanı verilecek mi? EYT’liler eksik primlerini nasıl tamamlayarak emekli olabilecekler?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından EYT düzenlemesine dair çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmanın kapsamının ne olacağı ise henüz netleşmedi. Ancak EYT’lilerin tüm sorunlarının çözümü için kapsamlı bir düzenleme yapılması bekleniyor. Buna karşın milyonlarca EYT’li bu yasa ile kendilerine eksik primlerin tamamlanması için bir hak verilip verilmeyeceğini merak ediyorlar.

Pandemi döneminde Türkiye’de çalışma hayatı tüm dünyada olduğu gibi bazı zorluklar yaşamıştı. Bu kapsamda çok sayıda çalışan kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılmış veya işvereni tarafından yasalara uygun bir şekilde zorunlu izne ayrılmışlardı. Her iki uygulamada da çalışanların emeklilik primleri yatırılmamış ve ciddi bir hak kaybı meydana gelmişti. Şimdi ise EYT düzenlemesinde bu kaybedilen sürelerin borçlanma yoluyla tamamlanmasına dair bir kanun değişikliği bekleniyor.

YASA ÇIKSA BİLE EMEKLİ OLAMAYACAKLAR

EYT düzenlemesine dair bir açıklama yapan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, “ EYT ile ilgili sorunun çözümü için çalışılıyor. EYT konusunda son derece değişik mağduriyetler var. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olup milyonlarca vatandaşımız var. Bunların emekli olabilmeleri için primlerini tamamlamaları ve sigortalılık sürelerini doldurmaları gerekiyor. Ancak çok sayıda EYT’li yeterli primleri sağlamamışlar. Bunlar EYT yasası çıksa bile emekli olamayacaklar.” dedi.

MİLYONLARCA ÇALIŞAN MAĞDUR OLDU

Milyonlarca çalışanın mağdur olduğunu belirten İsa Karakaş, “Pandemi döneminde çalışma hayatında bazı yeni uygulamalar yapıldı. 5 milyon çalışan ya kısa çalışmaya ayrıldılar veya kendi iradelerinin dışında zorunlu izne ayrıldılar. O dönem için güzel uygulamalardı. Lakin bu vatandaşlarımızın genel sağlık sigortalarına dair primler yatırıldı, emekliliğe sayılacak primler ise yatırılmadı. Bundan dolayı bir mağduriyet ortaya çıktı. Bunun uyarısını defalarca yaptık. Buna dair bir tedbir uygulanması gerektiğini daha o dönem dile getirdik.” ifadelerini kullandı.

Eksik primlerin nasıl tamamlanabileceğini de açıklayan İsa Karakaş, “Şu anda EYT’lilerin pandemi dönemindeki prim kayıplarının telafi edilmesi için EYT düzenlemesinde bazı eklemeler yapılması gerekiyor. Borçlanma hakkı herkese veriliyor. Aynı uygulamanın bu vatandaşlara da uygulanması gerekiyor. Bu olursa EYT yasası çıkınca borçlanma yapılarak eksik primler tamamlanabilir.” şeklinde konuştu.

EKSİK PRİMLER NASIL TAMAMLANABİLİR?

EYT düzenlemesinde yasal değişiklik yapılırsa çalışanlara kısa çalışma ve zorunlu izin uygulamaları ile kaybettikleri süreler için borçlanma imkanı verilecek. Bu hizmet sürelerini borçlanacak olan yüz binlerce YET’li hiç beklemeden yasa yürürlüğe girer girmez emekli olma hakkı elde edecekler. Aksi durumda ise eksik primlerin tamamlanması için yıllarca yine çalışmak zorunda kalınacak.

Finans Haberleri