EYT'de primi yetmeyenler dikkat! 3600 günle emeklilik formülü devrede!

EYT kapsamına giren ama prim gün sayıları yeterli olmadığı için emeklilik hakkı elde edemeyenler kısmi emeklilik koşullarını araştırmaya başladılar. 3.600 günle nasıl emekli olunur, kaç yaşını beklemek gerekir?

EYT yasası ile beraber çok sayıda sigortalı emeklilik hakkı elde etti. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde emekli olabilmek için gereken prim gün sayısını doldurmuş olan EYT'liler yaş şartına bakmaksızın emekli olmaya başladılar. Bu kapsamda SGK'ya toplamda 1,7 milyon sigortalı başvuru yaparak emeklilik işlemlerini başlattılar. Bu başvuruların bir kısmına dair işlemler sona erdi ve emekli maaşları bağlandı. İşlemleri yapılmayanlar ise sıranın kendilerine gelmesini merakla bekliyorlar. Ancak bir de prim gün sayısı emekli olmaya yetmeyenler var. Onlar da kısmi emeklilik şartlarını araştırmaya başladılar. 

KISMİ EMEKLİLİK UYGULAMASI NEDİR?

SGK belirli bir yaştan sonra sigortalıların emekli olmak için prim gün sayılarını dolduramayacakları ve emekli olamayacakları kanaatiyle emeklilik hakkı veriyor. Bunun için de SSK'lılar 3600 prim günü toplamak şartıyla emekli olma imkanı elde edebiliyorlar. Yalnız burada bir yaş şartı devreye girdiği için herkes 3600 günle emekli olma hakkı elde edemiyor. Mevcut uygulamaya göre kadınlar 58 yaşında, erkeklerse 60 yaşında kısmi emekli olabiliyorlar. 

EYT'DE İMKAN VERİLMEDİ!

EYT'de kısmi emeklilik ile alakalı olarak herhangi bir değişiklik yapılmadı. Kısmi emeklilikte 1999 öncesine dönülmüş olsaydı 3600 günle kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında emekli olabilecektiler. Ancak bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadı ve yaş şartı 58-60 olarak uygulanmaya devam ediliyor. Bu değişiklik yapılmış olsaydı EYT'den emekli olacakların sayısı bir hayli artacaktı. 

PRİMİ YETMEYEN NE YAPACAK?

EYT'de emekli olmak için primi yetmeyenlerin önünde bazı seçenekler bulunuyor. Bu seçeneklerin ilki eğer imkanı varsa prim gün süresini tamamlamak için çalışıp eksik günleri tamamlamak olacak. İkinci bir seçenek ise eğer borçlanma hakkı varsa ve borçlanılacak olan süre emekli olmasına yetiyorsa bu hakkı bedeli karşılığında kullanmak olabiliyor. Bir diğer seçenek ise isteğe bağlı sigortalı olmak şeklinde açıklanıyor. Ancak isteğe bağlı sigortalı olmak konusunda çok kritik bir detay var. Eğer bu şekilde 1.261 gün prim yatırılırsa SSK'lılar çok büyük zarar görürler ve Bağkur'lu olup emekli olmak için prim gün sayılarını yükseltirler. Bundan dolayı isteğe bağlı sigortalılık süresi 1.260 günü geçmemelidir. 

Tüm bu seçenekleri değerlendirme imkanı olmayanlar ise kısmi emekliliği beklemek zorundalar. Eğer 3600 prim günleri varsa yaşlarının dolmasını beklemeleri gerekecek. Genç EYT'liler için değil ama yaşı 55'in üzerindeki EYT'liler kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını bekleyerek emekli olup en az 7.500 TL maaşa bağlanabilirler. 

Finans Haberleri