EYT'li kaç kişi var, EYT'liler ne istiyor, kimleri kapsıyor? İşte muhtemel EYT çözüm senaryoları

Birçok çalışan emeklilikte yaş şartını sağlayamadığı için emekli olamıyor. Peki EYT'liler ne istiyor? İşte hükümetin masasındaki olası EYT çözümleri.

 Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmaları devam ediyor. Milyonlarca kişi hükümetten gelecek EYT haberine odaklanırken, EYT ile ilgili bilinmeyenler de gün yüzüne çıkıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklama sonrasında sırada önce sözleşmelilerin olduğunu ardından da sıranın EYT’ye geleceğini dile getirmişti.

Bilindiği üzere 8 Eylül 1999’tan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşullarının değiştirilmesiyle, emekliliğe yaş şartı eklendi ve prim günü ve sigortalılık yılını tamamlayanlar yaş şartına takıldıkları için emekli olamıyor. Bu da ortaya ‘ Emeklilikte Yaşa Takılanlar ‘ yani EYT sorununu çıkardı.

EYT’li kaç kişi var, EYT’liler ne istiyor?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’liler, 1999 yılında yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmamasını, emeklilikte yaş şartı aranmadan yalnızca sigortalılık süresi ve prim günü koşullarının sağlanmasını talep ediyor.

Nisan 2022 tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı 16 milyon 406 bin 4A SSK’lı, 3 milyon 32 bin 4B Bağkurlu sigortalı çalışan bulunuyor. Bu çalışanlardan yaklaşık 5-6 milyon kadarı ise yaş şartına takıldıkları için emekli olamıyorlar.

EYT nasıl çözülecek, EYT yasası çıkacak mı? Masadaki EYT formülleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 4 Temmuz’da yaptığı açıklamada EYT konusunun masalarında olduğunu ve çözülmesi gereken sorunlardan biri olduğunu söylemişti. Bu açıklamanın ardından milyonlarca EYT’li yeni bir düzenleme yapılması konusunda umutlandı. Daha sonra ise EYT’nin çözülmesi ve konu üzerinde çalışılması için bakanlık talimatıyla çalışma grubu oluşturuldu.

--> EYT formülleri!

EYT konunu çözüme kavuşturmak için masada birden fazla çözüm seçeneği bulunuyor. İlk olarak 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlarda talep edilen yaş şartının kademeli olarak azaltılması ve aylıklarda belirli oranda kesinti yapılarak emeklilik tarihinin öne çekilmesi konuşuluyor.

Buna ek olarak erkeklerde 9000, kadınlarda ise 7200 prim gün sayısını yerine getirenlerde yaş şartının aranmaması gibi teoriler bulunuyor.

EYT çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanarak 2023 yılına yetiştirilmesi bekleniyor.

Finans Haberleri