Türkiye’de milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesi ile emeklilik yollarının kendilerine açılmasını bekliyorlar. Bu düzenleme yasalaştığında 1,5 milyon kişi ve sonrasında 2 yıl içerisinde de 3 milyon kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kapsamının çok geniş olasından dolayı EYT’lilerin emekli olma durumları sadece çalışanları veya hükümeti ilgilendirmiyor. Meselenin bir de işveren tarafı bulunuyor.
EYT’DE İŞVEREN DEVREDE
EYT ile emekli olacakların yüzde 87’sinin özel sektörde çalışıyor olması işverenleri doğal olarak meselenin tarafı yaptı. Bundan dolayı EYT düzenlemesi hakkında işverenlerin de görüşleri ve talepleri alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bunun için bazı görüşmeler yaparak patronların taleplerini dinledi. Bu taleplerin uygun görülen bazıları EYT düzenlemesine girecek.
EYT’LİLER İŞTEN AYRILMADAN EMEKLİ MAAŞINA BAĞLANACAK
İşverenlerin EYT konusunda bir talebi aynı zamanda çalışanları da direkt olarak etkiliyor. Normal uygulamaya göre emekli olacak bir çalışan kendi iş yerinden istifa ettikten sonra SGK’ye dilekçe vererek emekliliğini başlatıyordu. Ancak patronlar EYT düzenlemesinde farklı bir uygulama yapılmasını talep ettiler. Buna göre EYT’liler emekli olduktan sonra da aynı işlerinde çalışmak istiyorlarsa işlerinden ayrılmalarına gerek kalmadan emeklilik işlemlerini yaparak emekli maaşına bağlanabilecekler. İşveren bu şekilde herhangi bir iş gücü kaybı yaşamayacak, EYT’li çalışan ise işini kaybetmeden emekli maaşına bağlanıp çift maaş alabilecek.
PATRONLAR İHBAR SÜRESİ İSTİYOR
EYT düzenlemesine ilişkin patronlarla çalışanları karşı karşıya getirecek en önemli talep ise ihbar süresi oldu. SGK mevzuatında bir çalışanın emekli olmak istediğinde herhangi bir ihbar süresi ile karşılaşmasının imkanı bulunmuyor. Yani bir çalışan emeklilik koşullarını sağlamışsa herhangi bir süreye uymaksızın işverenine dilekçe vererek kıdem tazminatını alıp emeklilik işlemlerini başlatıyor. İşverenler Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’den EYT’lilerin emekli olurken bir ihbar süresine tabi olmalarını talep ettiler.
Patronların talepleri kabul edilirse EYT’liler hemen istedikleri an emekli olma imkanlarını kaybedecekler. Emekli olmadan 2 ay önce işverene emekli olacağını bildirecek olan EYT’li çalışmaya devam edecek. Bu 2 aylık süreçte ise işveren çalışanına vereceği kıdem tazminatı için bir hazırlık yapma imkanı bulacak. Bu sistem uygulanırsa özel sektörde çalışan EYT’lilerin en erken emeklilik tarihleri Ocak ayından Mart ayına ertelenecek.