EYT yasasının çıkması ile beraber SGK tarafından EYT’lilerin emeklilik başvuruları alınıyor. Bu başvurulara dair işlemlerin tamamlanması ise süre alıyor. Bunun yanında büyük bir merakla EYT’liler emekli maaşlarının bağlanmasını bekliyorlar. Ancak çok sayıda EYT’li için kötü haberi detaylarıyla Prof. Dr. Aziz Çelik açıkladı.
EYT’LİLERİN EMEKLİLİK BAŞVURULARININ SONUÇLANMASI AYLAR BULABİLİR
EYT’lilere dair açıklamalar yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, “Mart ayı itibariyle 1,6 milyon başvuru olduğu bildiriliyor. Bu sayı Nisan 2023'te daha da artacak. SGK'nın normal şartlarda ortalama aylık bağlama sayısı 50 bin civarında. Mart 2023'teki EYT başvurusu SGK'ya yapılan ortalama aylık emeklilik başvurusunun 32 katı! Hiçbir kurum aynı şartlar altında ortalamanın 32 katı işlemi yapamaz.
Mart 2023 başvurularının 250 bininin işleminin tamamlandığı bildiriliyor. SGK emekçileri canla başla, gece gündüz ve hafta tatillerinde çalışarak normalin 5 katı aylık bağlamışlar. Ancak SGK emekçilerinin 10, 20, 30 kat fazla çalışmaları beklenemez. Bu durumda tüm başvuruların sonuçlanması ayları bulabilir. Özellikle başvuruların yoğun olduğu büyük kentlerde sürenin uzaması kaçınılmaz.” dedi.
GÜNDE 104 BİN EYT’LİNİN MAAŞA BAĞLANMASI GEREKİYOR
EYT’lilere emekli aylıklarının nasıl bağlanacağını da açıklayan Prof. Dr. Aziz Çelik, “Aylıklar başvuru sırasında göre ve başvuru tarihi esas alınarak bağlanacaktır ve geriye doğru topluca ödenecektir ancak tüm başvuruların sonuçlanması ayları bulabilir. Bayrama 13 gün var ve tüm başvuruların sonuçlanması için SGK'nın günde 104 bin başvuruyu sonuçlandırması gerekiyor. Böyle bir iş yükü ne insani ne de teknik olarak mümkün değil. SGK çalışanları büyük bir iş yükü ile karşı karşıya.” ifadelerini kullandı.
TÜM MAAŞLARIN NİSAN AYINDA BAĞLANMASI İMKANSIZ
SGK’nın EYT’lilerin işlemlerini kısa sürede tamamlayacak personele sahip olmadığını belirten Prof. Dr. Aziz Çelik, “Kurumun bir günde 104 bin başvuruyu sonuçlandırması hayatın olağan akışına aykırı. Kurumun toplam 26 bin civarında memuru var ve bunların önemli bir bölümü tahsis işlerinde uzman değil. SGK çalışanlarının aşırı çalıştırılması ve uzman olmayan personelin tahsis işlemlerinde çalıştırılması, hatalı işlemlere yol açabilir ve ileride emekliler ve SGK çalışanları için sorunlar yaratabilir. Dolayısıyla tüm EYT başvurularının bayram öncesi ve nisan ayı içinde sonuçlandırılması mümkün görünmüyor.
Kurum EYT'liler beklenti içine sokmak yerine gerçekçi açıklamalar yapmalıdır. EYT yasası geciktirilmeseydi, 2022 yılı Kasım ve Aralık ayı içinde çıkarılsaydı şimdiye kadar sorun büyük ölçüde çözülmüş olurdu. Şimdi hükümet SGK'nın personel ve teknik alt yapısını dikkate almadan seçim kaygısıyla bütün aylıkları yetiştirme telaşı içinde. Ancak ciddi sorunlar kapıda bekliyor.” şeklinde konuştu.
EYT’lilerin önemli bir kısmı emekli maaşlarının bağlanması için bir süre beklemek zorunda kalacaklar. Yetkililer Mayıs ayında tüm maaşların bağlanmış olacağını söylerken uzmanlar sürecin aylarca devam edeceğini iddia ediyorlar.