EYT düzenlemesine dair meraklı bekleyiş devam ediyor. Edinilen bilgilere göre EYT ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan EYT düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve Aralık ayında da TBMM’de yasalaşacak. Peki EYT’liler ne zaman emekli olmaya başlayacaklar?
EYT’LİLER KÖTÜ SÜRPRİZ!
EYT düzenlemesine dair bir yazı kaleme alan Dünya Gazetesi yazarlarından PwC Sosyal Güvenlik Hizmetleri Direktörü Celal Özcan bugünkü yazısında çok ilginç bir iddiada bulundu. Celal Özcan’a göre Aralık veya Ocak ayında EYT düzenlemesi TBMM’de yasalaşsa dahi EYT’liler hemen emekli olmak için işlem yapamayacaklar.
EYT düzenlemesine dair daha önce söylenmemiş bir bilgi veren Celal Özcan, “Bazı yetkili kişilerin açıklamalarına göre EYT ile ilgili düzenlemenin Aralık veya Ocak ayında TBMM’ye geleceği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla EYT ile ilgili yasalaşma süreci ve SGK’nın bilgisayar programı hazırlığı ve ikincil mevzuat düzenlemeleri için gerekli olan süre de dikkate alındığında bu yasanın Temmuz 2023’te yürürlüğe gireceğini söyleyebiliriz. EYT’liler emeklilik başvurularını bu tarihten sonra yapabileceklerdir.” dedi.
EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından SGK’nın iş yükünün artacağına dikkat çeken Celal Özcan, “EYT’den kaç kişinin yararlanacağına dair resmi rakamları henüz bilmiyoruz. Ancak 4-5 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor. Bunların içerisinde de yaş dışında prim gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduranların 1 – 1,5 milyon kişi olduğu düşünülüyor. SGK istatistiklerine göre yılda 300 bin kişi emekliye ayrılmaktadır. Dolayısıyla EYT yasası çıktığında 1 – 1,5 milyon kişi emekli olmak için başvuru yapacaktır. Bu da SGK’nin mevcut iş yükünün 3-4 kat artması anlamına geliyor. Buna dair bir planlama yapılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ EYT SONRASI ARTACAK!
EYT düzenlemesinin ardından iş gücü maliyetlerinin artacağını iddia eden Celal Özcan, “EYT düzenlemesi çıktığında bunun bir de devlete maliyeti olacak. Şu anda en düşük emekli aylığı 3.500 TL’dir. Bu tutarın altında bağlanan emekli aylıklarında oluşan fark genel bütçeden karşılanmaktadır. EYT ile beraber hemen 1 milyon kişinin emekli olduğu varsayılırsa SGK’ya aylık 3,5 milyar TL, yıllık ise 42 Milyar TL ilave yük gelecektir. 2023 yılında en düşük emekli aylığının arttırılması ile bu bütçe açığı daha da artacaktır. Ortaya çıkan bu mali yük ya sigorta prim oranlarının artırılması, ya vergi oranlarının yükseltilmesi ya da genel borçlanma ile finanse edilecektir. Sonuç olarak iş gücü maliyetleri EYT sonrasında artacaktır.” şeklinde belirtti.