EYT'lilere maaş uyarısı! Emekli aylığını yükseltme hesaplamaları!

EYT yasasının çıkmasıyla beraber yaş haricinde diğer koşulları yerine getirenler emeklilik başvurusu yapıyorlar. Peki EYT’liler emekli maaşlarını yükseltebilirler mi, ne yapmaları gerekir?

Türkiye’de emeklilikte yaşa takılanlar sorununa köklü bir çözüm getirildi. Yapılan yasal düzenleme ile beraber 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlar prim ve sigortalılık sürelerine dair şartları tamamlamaları durumunda yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyorlar. Ancak EYT’liler şimdi emekli maaşları ile alakalı olarak bir çekince içerisinde kaldılar. Maaşlarının düşmesini istemeyen EYT’liler emekli maaşlarını yükseltme imkanlarının olup olmadığını araştırıyorlar.

ASGARİ ÜCRETTEN PRİM ÖDEYENİN ŞANSI YOK

Emeklilik sisteminde yüksek emekli maaşının en önemli koşulu yüksek tutardan prim ödemesi yapmak olarak uygulanıyor. Çalışma hayatı boyunca asgari ücret üzerinden prim ödemesi yapılan bir çalışanın emekli olması durumunda yüksek maaş imkanı bulunmuyor. Bu kişiler büyük bir olasılıklı en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL ile emekli olabilecekler. Bu da başlı başına bir geçim sıkıntısı içerisine düşmek ve emeklilik döneminde zorunlu olarak çalışmaya devam etmek anlamına geliyor.

EMEKLİ MAAŞI YÜKSELİR Mİ?

EYT’lilerin emekli maaşlarını yükseltme imkanı olup olmadığı merak ediliyor. Öncelikle emeklilik başvurusu yapan birisinin artık emekli maaşını yükseltme gibi bir imkanı bulunmuyor. Emeklilik maaşının yükselebilmesi için emekli olmadan önce bazı işlemler yapılması gerekiyor. O işlemlerin de emekli maaşlarına yansıması her sigortalı için makul olmayabiliyor. Hesap uzmanları hesaplama yaptıktan sonra sigortalılara tercihte bulunmaları gerektiğini söylüyorlar.

EMEKLİ MAAŞI YÜKSELTME HESAPLAMALARI

Emekli olmadan önce, daha çalışırken emekli maaşını yükseltme imkanı bulunuyor. Çalışılan her 360 güne karşılık emekli maaşları prime esas kazancın yüzde 2’si kadar artıyor. Bu durumda yüksek maaşlı çalışanların emekli maaşları yükselebiliyor. Brüt maaşı 30.000 TL olan bir çalışan bir yıl fazladan çalışmaya devam ederek emekli maaşını 600 TL arttırabilir. Bu çalışan 2 yıl fazladan çalışsa emekli maaşı 1.200 TL yükselebiliyor.

2 yıl fazladan çalışma yaparak emekli maaşını 1.200 TL yükseltmek isteyen bir sigortalı emekli olmadığı için 2 yıllık emekli maaşını almayacak. Maaşı 8.380 TL’den hesaplandığında toplamda 201.120 TL maaş almadığı ortaya çıkıyor. 2 yıl sonra ise emekli maaşı 1.200 TL artacak. O iki yıllık aradaki maaş kaybı ise 168 ayda yani 14 yılda telafi edilebilecek. Bu da çok mantıklı olmayacak. EYT’lilerin emekli maaşını yükseltme imkanı sadece brüt maaşı 60.000 TL’nin üzerinde olanlar için geçerli olabilir.

Finans Haberleri