EYT'lileri sevindirecek formül! SGK 10.000 TL avans ödemesi mi yapacak?

EYT’lilerin emekli maaşları hangi ay ödenmeye başlanacağı konusundaki tartışmalar yeniden alevlendi. EYT’lilerin maaşları Eylül ayına mı kalacak? Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş konuyu dair yeni bir değerlendirme yaptı.

Türkiye’de emekli olmak için yıllarca mücadele veren EYT’liler bu emekli olma hakkını elde etmelerine rağmen yeni sorunlarla karşılaşmaya başladılar. EYT’liler için emeklilik kapısı sonuna kadar aralandı ve emeklilik başvuruları yapılmaya başlandı. Ancak EYT’lilerin ne zaman ilk emekli maaşlarını alacakları tartışma konusu oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın EYT’lilerin maaşlarını Eylül ayında alacaklarına dair bir açıklaması kamuoyuna yansıdı ama işim aslı çok farklı çıktı. EYT’lilerin ilk maaşlarına dair Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş açıklamalarda bulundu.

TALEP ÇOK FAZLA!

EYT’lilerin maaşlarındaki gecikmeyi detaylıca açıklayan İsa Karakaş, “EYT’lilere emekli maaşları geç bağlanacak diye bir durum yok. Talep çok fazla olduğu için işlemler uzun sürebiliyor. İşlemleri biten EYT’liler ilk emekli maaşlarını Nisan ayında alacaklar. Ancak Mart ayında başvuru yapmalarına rağmen Nisan ayında emekli maaşı alamayacak EYT’liler olacak diyebiliriz.” dedi.

EN ŞANSLILAR MEMURLAR

En şanslı olan kesimin EYT’li memurlar olduğunu belirten İsa Karakaş, “En şanslı kesim memurlardır diyebiliriz. Çünkü EYT’li memurların sayısı az. Onların emeklilik işlemleri Emekli Sandığı üzerinden yapılıyor. Tahminlerime göre tüm EYT’li memurlar Nisan ayında emekli maaşına bağlanmış olurlar.” ifadelerini kullandı.

SSK’LI EYT’LİLER BEKLEYECEK!

Başvurular tasnif edildiğinde en yoğun başvurunun SSK’lılardan geldiğini açıklayan İsa Karakaş, “SSK’lıların sistemde çok daha fazla sayıda başvuru yapıldığı görülüyor. Bu işlemler uzayacaktır. Çünkü ayda 250 emeklilik işlemi yapan ilçe müdürlüğüne 2500 emeklilik başvurusu olmuş. SGK personelleri fedakarca çalışıyorlar ama yetiştiremiyorlar. Sırayla işlemler tamamlanarak insanlar emekli aylığına bağlanacaklar.” şeklinde konuştu.

AVANS VERİLSİN ÖNERİSİ

EYT’liler için avans önerisinde bulunan İsa Karakaş, “SGK’da bir avans uygulaması var ama bunun devreye girebilmesi için 90 gün beklenmesi gerekiyor. Bu şu anda EYT’lilerin sorunlarını çözmüyor. Bir düzenleme yapılarak bu avans uygulaması EYT’lilere uygun hale getirilmeli. Ramazan Bayramı öncesinde EYT’lilere hem avans verilmeli hem de bayram ikramiyeleri bu şekilde ödenmeli. Yoksa hükümete puan kazandıracak EYT tam tersi bir sonuç verecek. Sürekli insanlara Nisan ayında emekli maaşları ödenecek denildi ve onlar da borçlandılar. Şimdi maaşlarını alamadıklarında mağdur olacaklar.” dedi.

Finans Haberleri