1999 senesinde yapılan yasal düzenleme nedeni ile emekli olma hakkını kaybeden ve yaş engeline takılan milyonlarca kişinin yaşadığı mağduriyete yıllardır çözüm aranıyordu. EYT mağdurları yıllardır verdikleri mücadelede kazanılan hakların kaybedilmesinin hatalı olduğunu ve yasa çıkmadan önce kazanılan hakların aynen geri verilmesini talep ediyordu.
Uzun yıllar sonrasında beklenen müjdeli haber gelmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT yasası hakkında çalışmalara başladıklarını müjdelemişti. Bakan Bilgin'in yaptığı açıklamalarda yaş şartı olmadan sadece prim gün ve hizmet süresi şartlarını taşıyan kişilerin emekli olacağı ve ilk etapta 1,5 milyon kişinin emekli edileceği müjdelenmişti. Ancak sonrasında gelen haberlerde yeniden yaş şartı gündeme geldi.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT YASASINDA SON DURUM NEDİR?
EYT yasasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bütçe gerekçesi ile emeklilikte yaş şartı istediği kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı olacağı iddia edilmişti. Konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından bu akşam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmeleri kapsamında açıklama yapılması bekleniyor.
Bakan Bilgin yaş şartı olup olmadığını meclise girerken gelen sorular üzerine "Bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" yanıtını vermişti. Yaş şartının yeniden gündeme gelmesi ile bir kere daha SGK emeklilik tablosu gündeme geldi.
1999 ÖNCESİ VE SONRASI EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR, KADINLAR VE ERKEKLER KİM KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLACAK?
Emeklilik tablosu içerisinde emeklilik şartları yasanın çıktığı 8 Eylül 1999 öncesi ve sonrası olarak 2 ana bölüme ayrılıyor. 8 Eylül 1999 sonrası işe giren kişilerin emeklilik yaşı 1999 - 2008 arası için kadınlarda 25 yıl 58 yaş şartı ile 7000 prim günü ile, erkekler için ise 25 yıl 60 yaş şartı ve 7 bin prim gün şartı olarak uygulanıyor.
1 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında ise erkeklerde emeklilik yaş şartı ise 25 yıl 60 yaş ve 7200 prim günü kadınlarda ise 25 yıl 58 yaş ve 7200 prim gün şartı olarak uygulanıyor. 1999 öncesi için ise yıl ve ay farkı ile dahi büyük farklılıklar bulunurken 58 yaştan 44 yaşa kadar işe giriş tarihinin öne çekilmesi ile düşüyor. 1976 senesi ve öncesinde işe girenlere ise yaş şartı uygulanmıyor.