Yatırımcıların yakından takip ettikleri Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Temmuz 2021 raporu Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan rakamlar ile Temmuz ayının en çok getiri sağlayan yatırım aracı ile yatırım araçlarının aylık performansları da belirlenmiş oldu.
Aylık verilere bakıldığında Temmuz ayında en yüksek getiriyi sağlayan yatırım aracı DİBS olarak anılan Devlet İç Borçlanma Senetleri oldu. Temmuz ayında DİBS üzerinden yatırım yapan yatırımcılar yüzde 0,11 oranında getiri elde etti.
TEMMUZ AYINDA HANGİ YATIRIM ARACI NE KADAR KAZANDIRDI?
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında en fazla getiriyi tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,11 oranında getiri sağlayan DİBS yatırımı yapanlar kazandı. Aynı yatırım aracının Temmuz ayı performansı yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 0,54 oranında kayıp getirdi.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde diğer yatırım araçlarının Temmuz ayı performansları ise şu şekilde gerçekleşti;
Mevduat faizi (brüt) %1,16 oranında,
Amerikan doları %2,43 oranında,
Külçe altın %4,17, Euro %4,17 oranında,
BIST 100 endeksi %5,75 oranında kayıp getirdi.
SON 3 AYLIK RAKAMLARDA ALTIN YATIRIMCISI EN ÇOK KAZANAN YATIRIMCI OLDU!
Son 3 aylık veriler incelendiğinde ise yatırımcısına en çok getiriyi külçe altın getirdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre külçe altın, üç aylık değerlendirmede; TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,53 oranında yatırımcısına kazanç sağlarken Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,12 oranında kayıp getirdi.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı yüzde 11,27 oranında kayıp getiren borsa oldu.
YILLIK VERİLERDE EN ÇOK GETİRİ SAĞLAYAN YATIRIM ARACI HANGİSİ?
Yıllık veriler incelendiğinde ise en çok getiriyi Euro yatırımı yapanlar elde etti. Euro; TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,34 oranında getiri sağlarken Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise kayıp yüzde 10,25 seviyesinde gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgenen verilere göre yıllık bazda dolar yüzde 13,36 oranında, külçe altın yüzde 14,86 oranında, BIST 100 endeksi yüzde 19,36 oranında, mevduat faizi yüzde 25,53 oranında, DİBS ise yüzde 29,96 oranında yatırımcısına kaybettiren yatırım araçları arasında yer aldı.