Fırıncılardan ekmeğe zam talebi geldi! 7 TL olması için çağrı yapıldı

Son dönemde en çok gündemde olan konular arasında yer alan ekmek zamları hakkında fırıncılardan maliyetler nedeni ile zam talebi geldi.

Artan maliyetlerin etkisi ile birlikte en çok zam ile gündeme gelen bir diğer ürün de ekmek oldu. Şu an Türkiye genelinde çoğunlukla 5 TL'den satılan ekmeklerin geçtiğimiz günlerde zamlanarak 7 TL olmasının beklendiği ifade edilmişti. Bunun ardından güncel fiyatlara bakıldığı zaman zamların şu anda uygulanmayacağı öğrenildi.

Vatandaşlar tarafında ekmek fiyatlarına zam yapılmaması gerektiği konusunda talepler bulunurken bir diğer yandan ise fırıncılar tarafından özellikle de İstanbul'da ekmek fiyatlarının artması gerektiği talep edildi. Dünya'nın haberine göre Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı tarafından konu ile ilgili açıklamalar gelmeye başladı.

MALİYETİ KURTACAK TARİFE VERİLMELİ

Bu Haziran ayı ile birlikte geçmiş dönemde una yapılan desteğin sona ermesi sonucunda maliyetlerin arttığından bahseden Balcı, "10 Temmuz'a geldik, un pahalı alınıyor. İşçilikte de artış söz konusu. Ekmekte yüzde 33 işçilik, kalanı işletme giderleri. O nedenle maliyeti kurtaracak fiyat tarifesi bekletilmeden verilmeli" şeklinde konuştu.

"EKMEK 7 TL OLSUN" TALEBİ

Konu ile ilgili yapılan açıklamalar arasında 200 gram ekmeğin fiyatına zam yapılması gerektiğini ifade eden Balcı, "Şu anda 200 gram ekmeğin 7 lira olması gerekir diye düşünüyorum ya da 210 gramı 7,5 lira. O zamanda kilosu 35-35,5 liraya geliyor. İstanbul Valimiz ile bayramdan önceki hafta görüştük. İnşallah bu hafta içinde olumsuzluklar ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum" diyerek ekmek fiyatlarının artırılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

FIRINLARDA YÜZDE 25 ARTIŞ VAR!

Son olarak maliyetleri gelen zamların karşılamadığını açıklayan Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli ise "Şimdi bir çuval un 580- 600 lira bandında. Geçen yıl bir çuval un 180-200 liradan satılıyordu. Ekmek tarifesinin, güncellenen asgari ücret ve un fiyatlarıyla bir an önce açıklanması lazım. Enerji maliyeti yüzde 160 arttı. 450-500 liralık enerji faturası 1,200 liralara kadar çıktı. Bir sürü fırın zarar ediyor, devrediyor. Fırıncı devamlı tedarikçiye, mayacıya borçlanıyor. Farkı nasıl karşılasın? Bu senede devreden fırınlarda yüzde 25 artış var" dedi.

Finans Haberleri