Haziran ayı enflasyon beklentisi ne kadar oldu?

Haziran ayı enflasyon oranı rakamları yakından takip ediliyor. Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere pek çok ekonomik kalemi etkileyen enflasyon rakamları için haziran ayı beklenti anketinin yayınlanıp yayınlanmadığı merak ediliyor.

Pek çok ekonomik veriyi belirleyen enflasyon rakamları aylık periyotlar halinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanıyor. TCMB tarafından açıklanan veriler vatandaşların gündeminde yer alırken haziran ayı beklentisi de merak konusu oldu. Bu çerçevede ''TCMB enflasyon beklentisi ne kadar oldu?'' sorularına yanıt aranmaya başladı.

Haziran ayı enflasyon oranı yakından takip ediliyor. Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere pek çok ekonomik kalemi belirlemede büyük bir rolü olan enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyuruluyor. Haziran ayı enflasyon beklentisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi ile belli oldu.

HAZİRAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ AÇIKLANDI MI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini her ayın 3'ünde paylaşıyor. Buna göre; Haziran ayı enflasyon rakamları 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da belli olacak. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketine göre; 12 aylık enflasyon beklentisi geçen yılın Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 9 Mayıs'ta Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 2. Enflasyon Raporu'nu paylaşırken "Enflasyonda zirveyi mayısta göreceğiz. Bu çok net. Zirvenin mayıs ayında olmasının bir sebebi geçen seneden kaynaklanan baz etkisi. Enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. Mayıstan itibaren de düşmeye başlayacak." dedi.

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, geçen ay yüzde 2,56 olan haziran ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,52'e düştü. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 43,64'ten yüzde 43,52'e geriledi.

Finans Haberleri