Devletin yapmış olduğu sosyal yardımlar asgari ücret maaşına gelen zammın ardından yeniden hesaplandı. Pek çok sosyal yardımda olduğu gibi engelli maaşı ya da halk arasında bilinen adı ile evde bakım maaşı da zamlandı. Temmuz ayında bu haktan almaya hak kazanan kişilere zamlı maaşları yatırılacak.
Hatırlanacağı üzere enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yapmış olduğu konuşması ile asgari ücrete de memur ve emekli maaşında olduğu gibi enflasyon farkı zammı yansıtılacağı ilan edilmişti. Enflasyonda yaşanan yükseliş gerekçesi ile asgari ücret tespit komisyonu tarafından yapılan toplantıların ardından yüzde 30 zam geldiği ve yeni asgari ücretin 5 bin 500 TL olduğu ilan edilmişti.
EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR, KİMLERE ÖDENİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından ödenen sosyal yardımlardan biri de evde bakım parası maaşı yardımıdır. Bu yardımın amacı bakıma muhtaç olan kişilere ve bakımlarını üstlenen ailelerine destek olmaktır. Yardım parası sadece aranılan şartları taşıyan kişilere ödenir. Yardım parası muhtaç durumda ve bakıma ihtiyaç duyan çocukların anne ve babalarına da ödenmektedir.
ENGELLİ AYLIĞI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?
Engelli aylığı almak isteyen kişiler için başvuru rapor alınarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına yapılır. Yaşanılan il ve ilçede ikametgahın bağlı olduğu adreste yer alan vakıfa başvuru yapılması yeterlidir Sonrasında ise muhtaçlık durumuna göre başvuru değerlendirilir ve aranılan şartların taşınması koşulu ile evde bakım maaşı aylığı bağlanır.
EVDE BAKIM MAAŞI AYLIĞI PARASI KAÇ TL, NE KADAR?
5 bin 500 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret maaşı sonrasında yüzde 40 ila 69 arasında engelli raporu olan bireyler için engelli aylığı maaşı 1.124 TL olarak ödenirken yüzde 70 ve üzerinde engelli raporu olan kişiler için ödenen tutar ise 1.687 TL olarak ilan edildi. Evde olan engelli yakınına bakan kişilere yani engelli çocuğu olan anne ve babalara ödenen rakam ise 1.124 TL olarak ilan edildi.