Türkiye’de meydana gelen ekonomik gelişmeler vatandaşların sosyal yardımlara olan ihtiyaçlarını çok daha fazla artırıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çok sayıda kalemde milyonlarca vatandaşa çeşitli sosyal yardım ödemesi yapsa da bu yeterli gelmiyor. Bu durumda ise bazı kurum ve kuruluşlar sorumluluk alarak vatandaşlara yardımda bulunuyor. Bu kurumların başında da Vakıflar Genel Müdürlüğü geliyor.
MUHTAÇ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sosyal yardımlarından birisi olan muhtaç aylığını kimlerin alabilecekleri merak ediliyor. Buna göre bu sosyal yardım anne veya babası olmayan muhtaç çocuklar ile yüzde 40 ve üzerinde engeli olan muhtaçlara verilmektedir. Ancak muhtaç aylığı alabilmek için bu şartların yerine getirilmesi gerekir:
-Muhtaç aylığı alacak kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olmamalıdır
-Herhangi bir geliri veya aylığı olanlara bu yardım verilmez
-Mahkeme kararı ile veya kanunla bakım altına alınmış olmamalıdır
-Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı olmamalıdır.
MUHTAÇ AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Muhtaç aylığı başvuru işlemini yapabilmek için bir form doldurulması gerekiyor. Bu form doldurulup imzalandıktan sonra ikamet edilen ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne şahsen teslim edilmesi veya posta ile yollanması gerekmektedir. Muhtaç aylığı alacak kişi engelli ise başvuru formuna ek olarak sağlık kurulu raporunu da evraklara eklemelidirler. Bu başvuruları alan Vakıflar Genel Müdürlüğü yapılacak inceleme neticesinde ihtiyaç sahiplerine muhtaç aylığı bağlamaktadır.
MUHTAÇ AYLIĞI NE KADARDIR?
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen sosyal yardım olan Muhtaç aylığının 2022 yılı ikinci dönemi için miktarı belirlenerek açıklandı. Buna göre muhtaç aylığı almaya hak kazananlara Vakıflar Genel Müdürlüğü aylık 2.088 TL ödeme yapmaktadır. Düzenli olarak ödenen bu ödemeler ihtiyaç sahiplerinin bütçelerine önemli bir katkı sunmaktadır.
MUHTAÇ AYLIĞI NE ZAMAN KESİLİR?
Muhtaç aylığının kesilmesine dair şartlar da merak ediliyor. Öncelikle vefat, muhtaçlığın sona ermesi, bakım altına alınılmak gibi durumlarda muhtaç aylığı kesilir. Ayrıca yetim erkek ve kız çocukları eğitimlerine devam etmiyorlarsa muhtaç aylıkları 18 yaşında kesilmektedir. Eğer lise eğitimlerine devam ediyorlarsa 20 yaşında, üniversite eğitimini sürdürüyorlarsa 25 yaşında muhtaç aylıkları kesilmektedir. Muhtaç aylığının 170 katı kadar kako değeri olan araç sahiplerinin de muhtaç aylıkları kesilmektedir.