Hesaplama sistemi değişiyor! Asgari ücret zammı artık böyle hesaplanacak!

Asgari ücret zammında yeni bir formül üzerinde çalışıldığı kulislere yansıdı. Bu yıl asgari ücret zammı nasıl hesaplanacak?

Asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağı ile ilgili olarak tartışmalar devam ederken kulislere herkesi şaşırtacak bir bilgi düştü. Buna göre asgari ücret için ikili bir hesaplama yapılarak zam oranı belirlenecek. Bu hesaplama detayları üzerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında bir çalışma yapıldığı belirtildi. Bu çalışmanın bazı ayrıntıları ise kulislere yansımaya devam ediyor.

ZAMMA YENİ SİSTEM GELİYOR

Asgari ücret zammı sürekli olarak tartışma konusu oluyor. Ne işverenler ne de işçiler asgari ücretin ne kadar olacağına dair bir öngörüde bulunamıyorlar. Bu da başlı başına bir beklenti sorunu ortaya çıkarıyor. Enflasyon ile olan mücadelede bu belirsiz beklenti olumsuz etki yapıyor. İşte bu sorunun çözümü için yeni bir formül geliştiriliyor. Bu formül uygulandığında ise asgari ücret zammı belirli bir standart ile hesaplanabilecek ve uzun uzun toplantılar yapılmasına da gerek kalmayacak.

Kulislere yansıyan bilgilere göre asgari ücret zammı enflasyon rakamları ile otomatik olarak her yıl Ocak ayında belirlenecek. Bu direkt olarak yıllık enflasyon olmayacak. Öncelikle asgari ücrette gerçekleşen enflasyonun yüzde 50’si alınacak. Bu rakamın üzerine de beklenen enflasyonun yüzde 50’si eklenecek. Bu iki rakamın toplanması ile zam oranı belirlenecek. Eğer bu oran düşük olursa hükümet buna ekleme yapma hakkına sahip olacak.

OCAK 2025 ZAM HESAPLAMASI

Ocak 2025 dönemi için bu hesaplama sistemine göre asgari ücret zammı hesaplaması yapıldı. Buna göre 2024 yılında enflasyonun yüzde 41,50 çıkması bekleniyor. Son güncellenen OVP’ye göre ise 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 17,50 oldu. Bu iki rakam toplandığında ise yüzde 59 oranına ulaşılıyor. Bu rakamın yüzde 50’si ise yüzde 29,50’ye karşılık geliyor. Bu oran asgari ücret zammı olarak belirlenirken bunun yüzde 30’a tamamlanması bekleniyor. Böylece net asgari ücret 22 Bin TL seviyesine yükselmiş olacak.

Finans Haberleri