İnternet şubesi ve mobil bankacılık uygulamasını kullanan kişilerin sayıları büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Pek çok hizmetin e-Devlet üzerinden sunulması ile internet üzerinden işlem yapmayı tercih eden kişiler için kritik şifre uyarısı geldi. Kullanılan uygulamaların sayılarının artması ile şifre güvenliği alarm verirken şifrelerin düzenli olarak değiştirilmesi zorunluluğu da karışıklıklara yol açıyor.
Yeni şifre belirlenirken son 3 ya da 4 şifreden farklı olması zorunlu kılınırken bu da bazı kişilerin hatırlayabilecekleri yeni şifre belirlemelerini zorlaştırıyor. Durum böyle olunca pek çok kişi basit şifrelere yönelirken bu da büyük bir güvenlik riski oluşturuyor. Şifre oluştururken pek çok kişi hatırlaması kolay şifrelere yönelirken bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor.
BU ŞİFRELERDEN AMAN UZAK DURUN!
Pek çok kişinin hatırlaması en kolay şifrelere yönelmesi dolandırıcıların işlemlerini kolaylaştırırken sanal dünyaya ilişkin yapılan incelemede en yaygın kullanılan şifreler ve kırılması en kolay şifre kombinasyonları ortaya çıkarıldı. NordPass tarafından yapılana araştırmaya göre dünyanın en çok kullanılan şifresi PASSWORD oldu. Pek çok kullanıcı şifresini şifre olarak belirledi.
Dünyada en çok kullanılan 2. şifre kombinasyonu ise pek çoğumuzun da bir dönem kullanmış olduğu 123456 olurken daha uzun karakterli şifreler içini ise 123456789 şifresi öne çıktı. Bu şifreleri sırası ile quest, qwerty ve 111111 şifreleri takip etti. 1234, 123123 rakam kombinasyonlarında öne çıkarken pek çok kişinin de doğum gününü tercih ettiği ortaya çıktı.
ŞİFRE GÜVENLİĞİ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kişilerin şifre güvenliğini sağlamak adına mutlaka dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Yazılım uzmanları güvenlik için birbirini tekrar eden sayılar, ardışık rakamlar, doğum günü ve cep telefonu numarası gibi kolay tahmin edilebilir rakamlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtiyorlar. Yine eşinizin ya da çocuklarınızın adı gibi kolay tahmin edilebilir şifreler belirlememeniz gerekiyor.
Şifrelerin sadece rakam ya da harflerden oluşmaması gerektiği belirtilirken harf ve sayı kombinasyonları ile belirlenen şifreleri güvenliği arttırmak amacı ile mutlaka özel karakterlerin de eklenmesi tavsiye ediliyor. Şifrede kullanılan harf ve rakam sayısı arttıkça şifrenin kırılması da zorlaşıyor. Yine mobil bankacılık uygulaması kullanan kişilerin cep telefonlarına ve bilgisayarlarına mutlaka antivirüs programı kurmaları öneriliyor.