İşi olmayan, istihdamda yer almayanlar için KOSGEB girişimcilik destekleri çok büyük avantajlar sağlıyor. Öyle ki KOSGEB üzerinden toplam 65.000 TL'lik destek almak mümkün. Bu desteklerin 55.000 TL'lik kısmı ise nakit destek olarak ödeniyor. Geriye kalan kısım ise sağlanan diğer iş kurma projelerinden faydalanmak için kullanılabiliyor.
İŞSİZLERE 25.000 TL İŞ KURMA DESTEĞİ
İşsizler, çalışmayanlar, sosyal güvencesi olmayanlar KOSGEB üzerinden destek almak için ilk olarak kurs başvuru yapacaklar ardından sertifika alacaklar. Normal şartlar altında 5.000 TL olan bu kurs için KOSGEB destek sağlıyor ve ödeme almıyor.
Girişimcilik kaydı kapsamında sertifika başvurularını yapanlar, KOSGEB üzerinden sağlanan eğitimlere katılacaklar. Bu eğitimler online yada örgün olacak. Eğitimlere katılıp tüm aşamaları tamamlayanlar daha sonra sertifikalarını alacaklar.
İlk Aşama Tamamlandıktan Sonra
İlk aşamayı tamamlayanlar için sürecin en önemli bölümü başlayacak. Bu alanda vatandaşlar kendi fikirlerini kuruma sunacaklar. İş kurma projesini hazırlayacak olan vatandaşlar projelerini KOSGEB'e sunacaklar. KOSGEB projeye dair incelemeleri tamamladıktan sonra kararını verecek. Karar ile birlikte vatandaşların ne kadar kuruluş ve ne kadar performans desteği alabilecekleri belli olacak.
Bu Sektörlere Dikkat
KOSGEB bazı sektörlerde projelere daha kolay onay veriyor. KOSGEB maden alanında çok sayıda iş fikrine sıcak bakıyor. Gıda ürünlerinin imalatı, işlenmesi alanında, kağıt ve kereste alanıda, plastik alanında, demir, çimento gibi alanlarda, kültür sanat eğlence ve dinlence sektöründe, diğer hizmet faaliyetlerinde bilgisayar, elektronik ev eşyalarının tamiri, bilgisayar tamiri gibi alanlarda, eğitim, şdaari ve destek hizmetleri alanında öncelik sağlıyor. Bu sektörler daha da artabiliyor.
NE KADAR DESTEK ÖDEMESİ V?
KOSGEB üzerinden üzerinden destek başvurusunda bulunacak olan vatandaşlar için en önemli soru "Ne kadar destek ödemesi alırım?" KOSGEB kuruluş aşamasından sonra 1. ve 2. performans destekleri sağlar. Bu ödemelerin tutarları 2022'de şu şekildedir.
Kuruluş Desteği: 5.000 TL olarak açıklandı.
Vatandaşlara kuruluş öncesi ise; 5.000 TL sertifika desteği sağlanacak.
Birinci performan dönemi desteği 20.000 TL'ye.
İkinci performans dönemi desteği de 20.000 TL'ye çıkmaktadır.
KOSGEB üzerinden destek almak isteyen vatandaşlar kurumun geleneksel girişimcilik desteği sayfasından başvuru şartlarına ulaşabilir ardından şartların uygun olması durumunda başvurularını yapabilirler.