Türkiye’de uygulanan emeklilik sistemin bulunan bazı detaylar çalışanlara erken emekliliğin kapısını aralayabiliyor. Özel durumlara özel uygulamalar yapan SGK sistemi kadın çalışanların emeklilik yaşlarını öne çekmelerine olanak sağlıyor. Erken çalışanlar için geçerli olmayan bu hak ile beraber kadınlar emeklilik yaşlarını düşürebiliyorlar.
EMEKLİLİK YAŞI NASIL DÜŞER!
Türkiye’de SGK mevzuatında son 20 yıl içerisinde bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan mevzuat değişikliği erken yaşta emekli olmanın önlenmesine yönelikti. Bundan dolayı çalışanlar emekli olmak için yaş şartına uymak durumunda kaldılar. Borçlanma yolu ile emeklilik şartlarında bazı kolaylıklar sağlansa da çok özel durumlar olmadıkça yaş şartı aşılamıyor. Ancak kadınlara bu konuda bir imkan veriliyor. Engelli çocuğu olan kadınlar bu imkandan yararlanıp emeklilik yaşları 5 yaş erkene çekebiliyorlar.
KADINLARA 5 YAŞ ERKEN EMEKLİLİK İMKANI
Engelli çocuğu bulunan kadınlara SKG sisteminde özel imkanlar sağlanıyor. Buna göre bu kadınların ödedikleri primlerin dörtte biri hesaplanarak toplam primlerinin üzerine eklenebiliyor. Yani 20 yıl prim ödemiş bir kadın engelli bir çocuğu varsa 25 yıl prim ödemiş olarak değerlendirilmektedir. Ancak eğer bu kadın çalışanın engelli çocuğunun ağır engellilik durumu bulunuyorsa ona bir ek imkan daha veriliyor. O kadın çalışana ödediği primlerin dörtte biri kadar yaş hadlerinden indirim yapılıyor. Örneğin 20 yıl boyunca prim ödeyen bir kadın çalışan normalde emekli olmak için 58 yaşını bekleyecektir. Bu kadın çalışanın ağır engelli çocuğu varsa emeklilik yaşı 53 yaşına düşecek ve 5 yıl daha erken emekli olma imkanı elde edecektir.
Ağır engelli çocuğu olan kadın çalışanların bu durumu ispat etmeleri gerekmektedir. Başka birisinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır engelli çocuk için sağlık kurulu raporu alınmalıdır. Bu işlemler için ilk olarak SGK’ya başvuru yapılması gerekmktedir.