Kamu bankalarından 0,69 faizle konut, 0,89 faizle taşıt, 0,99 faizle ihtiyaç kredileri mi geliyor?

Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’tan vatandaşlara dağıtılması planlanan ucuz kredilere dair önemli bir gelişme yaşandı. Ziraat Bankası’nın eski müdürlerinden Şenol Babuşcu yeni kredi hamlesini açıkladı.

Türkiye’de 2023 yılı içerisinde kamu bankaları üzerinden vatandaşlara çok düşük faizlerle ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinin verilmesinin hazırlıklarının yapıldığı biliniyor. Seçim öncesinde hükümetin piyasada para bolluğu yaşanmasına dair bir kredi planlaması içerisinde olduğu bankacılık uzmanları tarafından dile getiriliyordu. Bugün buna dair bir somut adım atıldığına dair bilgi gündeme geldi.

VARLIK FONU’NDAN KRİTİK HAMLE!

Türkiye Varlık Fonu’nun kamu bankaları için harekete geçtiği bildirildi. Buna göre Türkiye Varlık Fonu tarafından Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın her birinin çekirdek sermayelerini 20 Milyar TL’nin üzerinde arttırmak için harekete geçtiği belirtildi. Bu bankaların çekirdek sermayeleri arttırılarak kamu bankalarının kredi imkanlarının geliştirileceği ifade ediliyor. Türkiye varlık Fonu son olarak Şubat ayında bu bankaların sermayelerini toplam 48,6 milyar TL arttırmıştı. Şimdi ise yapılacak sermaye artırımının 60 Milyar TL’yi geçeceği öğrenildi.

DÜŞÜK FAİZLİ BOL KREDİ KULLANDIRACAKLAR!

Türkiye Varlık Fonu’nun kamu bankalarının çekirdek sermayelerini arttırmaya yönelik hamlesini Ziraat Bankası’nın eski genel müdür yardımcılarında Şenol Babuşcu değerlendirerek, “Kamu bankalarının sermayelerinin Türkiye Varlık Fonu tarafından 20’şer Milyar TL artırılmasının en önemli nedeni seçim öncesinde düşük faizli bol kredi kullandırabilmelerini sağlamaktır. En önemli seçim stratejisi kredi bolluğu yaratmak olacaktır. Bu süreçte vatandaşlar düşük faizle konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi kullanabilecekler. Piyasaya bir para bolluğu pompalanacak. Ancak bunun bedeli seçim sonrasında yüksek enflasyon olacak.” dedi.

0,69 FAİZLİ KONUT KREDİSİ HAZIRLIĞI!

Kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi vermek için hazırlık yaptıkları biliniyor. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında bir süredir görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelere inşaat sektörü de katkıda bulunuyor. Son olarak inşaat sektörünün de desteği ile 0,69 faizle konut kredisi için karara varılmıştı. Bu konuda Ocak ayı içerisinde açıklama yapılması bekleniyor.

0,89 FAİZLİ TAŞIT KREDİSİ Mİ GELECEK?

Kamu bankaları tarafından seçim öncesinde taşıt kredisi kampanyası da açıklanması bekleniyor. Bu kapsamda aylık 0,89 faizle taşıt kredisi verilmesi yönünde hazırlık yapıldığı bankacılık kulislerinde konuşulmaya başlandı. Bu kredi kampanyası için koşulların Ocak ayından sonra belirleneceği ve kampanyanın daha sonra açıklanacağı bildirildi.

0,99 FAİZLİ İHTİYAÇ KREDİSİ PLANI!

İhtiyaç kredisi için de kamu bankaları tarafından bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda vatandaşlar bir destek kredisi verilecek. Belirli bir limit sınırlamasının bulunacağı bu kredi kampanyasında aylık 0,99 faiz uygulanacağı ifade ediliyor. Ancak bunun tüm koşulları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlendikten sonra seçime yakın bir dönemde açıklanacağı belirtiliyor.

Finans Haberleri