Özellikle de pandemi döneminde hastalık kapma endişesi ile pek çok kişi internetten alışveriş yöntemini benimsemek zorunda kalmış, e-ticaret sitelerinin satış rakamlarında patlama yaşanmıştı. İnternetten yapılan alışverişlerde kapıya teslim hizmeti ile kargo firmalarının da gönderi sayısında hızlı yükseliş yaşanırken yaşanan bu artış dolandırıcıların da iştahını kabarttı.
Kargo dolandırıcılığı yöntemi her geçen gün daha fazla kişinin mağdur olmasına neden olurken dolandırıcılar tek bir imza ile vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Telefon dolandırıcılığı sonrasında ortaya çıkan yeni mağduriyet kargo imza dolandırıcılığı olurken, kargosunu teslim almak için imza atan vatandaş aslında dolandırıcılara kendi rızası ile imzasını vermiş oluyor. Peki, kargo alırken nelere dikkat etmeliyiz, imza atılır mı, gerekli mi, kargo dolandırıcıları nasıl çalışıyor?
KARGO DOLANDIRICILARI İŞ BAŞINDA! KARGO DOLANDIRICILIĞI NASIL YAPILIYOR?
Günümüzde artık milyonlarca kişi daha kolay, ucuz ve ekonomik olması nedeni ile internetten alışveriş yapmayı tercih ediyor. İnternetten yapılan alışverişlerde satın alınan mal ve ürünler genelde anlaşmalı kargolar üzerinden kapıda teslim olarak satın alınıyor. İşte dolandırıcılar tam bu noktada devreye giriyor.
KARGO ALIRKEN İMZA GEREKLİ Mİ?
Kargo şirketleri teslim ettikleri ürünlerde sorumluluğu yerine getirdiğine dair imza alıyor. Yani ürünler imza ile teslim ediliyor. Gerçekten bu hizmeti sunan kargo şirketleri tarafından teslim edilen ürünlerde bir sorun ya da sıkıntı yaşanmıyor. Ancak yine de kargo alırken imza atılan kağıdın altına mutlaka kalın bir karton konularak imza atılması öneriliyor.
KARGO DOLANDIRICILARI NASIL ÇALIŞIYOR, DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ NELER?
Çünkü dolandırıcılar vatandaşın imza attığı kağıdın altına kopya kağıdı benzeri bir evrak koyarak ya imzanızı kopyalıyor ya da vatandaşa kargo teslim tutanağı adı altında senet imzalatıyor. Yüksek tutarlı senede imza atan vatandaş hakkında icra takibi başlatılırken vatandaşın tapusu ya da banka hesabı üzerine haciz geliyor.
Pencere yöntemi adı verilen bu yönteme ek olarak vatandaşın cep telefonuna gönderilen "teslim almadığınız kargonuz nedeni ile adınıza haciz işlemi başlatılmıştır" mesajı ile yapılan dolandırıcılık sayısında da artış yaşandığı belirtiliyor. Avukat ile görüştüğünü sanan vatandaş icralık olmamak için kendisinden istenilen tutarı ödüyor.