Türkiye’de dolarizasyonu önlemek için geçtiğimiz yıl Aralık ayında devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları artık hesap sahiplerine ek kazanç sağlamıyor. İlk devreye sokulduğunda bu hesaplara para yatıranlara hem mevduat faizi hem de kur farkı ödemesi yapılıyordu. Bu şekilde yüksek enflasyona karşı tasarruf sahiplerini kendilerini korumaya alabiliyordular. Ancak gelinen süreçte sistem tamamen vatandaşların aleyhine döndü.
MEVDUAT FAİZİ ARTI KUR FARKI ÖDENİYOR!
Bankalarda KKM hesaplarına paralarını TL cinsinden yatıran vatandaşlar veya altın veya dövizden dönerek sisteme giren hesap sahiplerine mevduat faizi veriliyor. Ancak bu mevduat faizini Merkez Bankası sınırlıyor. Merkez Bankası’nın politika faizinden en fazla yüzde 2 daha fazla faiz verilebiliyor. Yüzde 9 politika faizi olduğu bir dönemde KKM hesaplarına en fazla yüzde 11 faiz verilebiliyor. Bunun üzerine de eğer dolar kuru farkı oluşursa bunun fark ödemesi yapılıyor.
KASIM AYINDA İŞLER TERSE DÖNDÜ!
Kasım ayı için KKM hesaplarının sahipleri hedefledikleri kazançları elde edemediler. Dolar kuru son 3 ay içerisinde yüzde 2 değer kazandı. Oluşan kur farkı ise KKM hesaplarına uygulanan mevduat faizi kazancını aşamadı. Bundan dolayı da hesap sahiplerine herhangi bir şekilde kur farkı ödemesi Kasım ayı için yapılmadı. KKM hesaplarına piyasanın çok altında mevduat faizleri verilirken hesap sahiplerinin varlıkları enflasyon karşısında eridi.
KKM’DEN ÇIKIŞLAR HIZLANDI!
KKM hesaplarına para yatırmak bir dönem oldukça kazançlıydı. Ancak dolar kurunun baskılanması ile bir seviyede tutulması tüm sistemin altına dinamit koydu. Artık kazanç sağlamayan KKM hesaplarına girişler tamamen durdu. Ne kişiler ne de şirketler paralarını KKM hesaplarında değerlendirmiyorlar. KKM hesaplarında vadeleri dolar hesap sahipleri ise bu hesaplardaki mevduatlarını yenilemiyorlar. Bu da KKM hesaplarının toplam varlığını azaltıyor. Bu hesaplardan yapılan çıkışların borsaya yönlendiği iddia ediliyor.
MERKEZ BANKASI 91,5 MİLYAR TL ÖDEDİ
KKM hesaplarında uygulanan sistem gereği Merkez Bankası oluşan kur farkını hesap sahiplerine ödüyordu. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın 95 Milyar TL ödeme yaptığı biliniyor. Mart ayında 11,7 Milyar TL, Nisan ayında 4,5 Milyar TL, Mayıs ayında 16,1 Milyar TL, Haziran ayında 23,3 Milyar TL, Temmuz ayında 15 Milyar TL, Ağustos ayında 9,3 Milyar YL, Ekim ayında 6,6 Milyar TL kur farkı ödemesi yapıldı. Merkez Bankası Kasım ayında ise herhangi bir kur farkı ödemesi yapmadı.