Emlak365.com - Koronavirüs salgının son dönemine girildi. 2020 yılının Şubat ayından itibaren Türkiye'de görülen koronavirüs salgını 2 yıllık süreçte yüz binlerce kişiye bulaşırken on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Koronavirüs aşısının çıkması, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi sonrası etkisi azalan pandemi sonrasında bazı sorular sorulmaya başlandı. Salgında kalıcı sağlık sorunları yaşayan çalışanlar malulen emeklilik hakkını araştırmaya başladı.
KALICI SAĞLIK SORUNU YAŞAYAN VATANDAŞLAR
Kalıcı sağlık sorunları yaşayan çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu'nun vereceği karar önemli. Sağlık Kurulu çalışanın sağlık durumuna ilişkin raporlara göre çalışabileceğine yada çalışamayacağına ilişkin karar verir.
Eğer vatandaşlar sağlık kontrolleri sonrasında yüzde 60 iş gücü kaybı yaşamışlarsa ve bu durum heyet raporuyla onaylanmışsa malulen emeklilik hakkı verilir. Malulen emeklilik düzenlemesinde ise çalışanların yaşına bakılmaz. SGK prim şartı ve sigortalılık gün şartının sağlanması yeterli olur.
Malulen emeklilik düzenlemesinde çalışan kadın veya erkeklerin sağlamaları gereken tüm şartlar maddeler halinde şöyle;
1-) İş gücü kaybına ilişkin sağlık raporlarının alınması ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu'nca raporun tescillenmesi ilk şart.
2-) Malulen emeklilik 1800 gün prim ödenmesi halinde sağlanan bir haktır.
3-) Malulen emeklilik için çalışanların en az 15 yıllık sigortalılık gün süresi olması gerekir.
4-) Malulen emekliliğe neden olan hastalıkların işe girdikten sonra yani ilk SGK primi ödenmesinin ardından oluşması gerekmekte.
BAŞVURU VE MALULEN EMEKLİLİK ONAY SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Vatandaşlar sağlık sorunları yaşamlaarı halinde kendi illerinde yer alan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine gidecekler. Dilekçe ile başvurularını yapacaklar. Ardından sağlık kontrol ve test aşaması başlayacak. Sağlık testlerinin tamamlanmasının ardından alınan rapor ile SGK Sağlık Kuruluna gidilecek. Kurulun onay vermesi durumunda ise malulen emeklilik hakkı sağlanacak.