Kredi çekenler dikkat, Yargıtay'dan emsal karar! O paraları bankadan geri alabileceksiniz!

Bankalardan kredi çekenler ile alakalı olarak Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. Kredi kullanırken bankaların tahsil ettikleri bazı ücretlerin iadesine karar verildi.

Bankalardan kredi kullanırken müşterilerden yapılan kesintiler ile alakalı olarak çok önemli bir gelişme yaşandı. Bankadan kredi çeken bir müşterinin şikayeti ile başlayan süreç ile beraber Yargıtay emsal bir karara vardı. Bankalar artık kafalarına göre müşterilerden kesinti yapamayacaklar. Bahsi geçen kesintiye uğrayanlar ise yasal süreçleri takip ederek bankalardan para iadesi alabilecekler.

BANKALARIN KESİNTİLERİ İÇİN EMSAL KARAR!

Adana’da İl Emniyet Müdürlüğü’nde bekçi olarak çalışan bir vatandaş ev almak amacıyla bir bankadan konut kredisi kullandı. Konut kredisi taksitlerini düzenli bir şekilde ödeyen vatandaş bir süre sonra bankanın kendisinden “full paket ücret tahsilatı” adı altında kesinti yaptığını fark etti. Bu kesintiyi kabul etmeyen vatandaş bir avukat ile anlaşarak banka aleyhinde icra takibi başlattı.

İcra takibi bankanın mahkemeden karar almasıyla durduruldu. Mesele ise Adalet Bakanlığı’na taşındı. Bakanlık yaptığı incelemede taraflar arasında bir sözleşme olmadığını ve bankanın ürünün satışı için müşteriden onay aldığını ispat edemediğini tespit etti. Bunun üzerine kararın kanun yararına bozulması için dosya Yargıtay’a gönderildi.

Yargıtay dosyayı inceledikten sonra emsal bir karara vardı. Bankanın yazılı sözleşme yapıldığını ve kesinti için müşterinin onayının alındığının ispat edilmediği gerekçesi ile banka hakkında başlatılan haciz işlemi kanuna uygun bulundu. Yargıtay bu emsal karar ile bankaların bu tür kesintilerinin de önüne geçmiş oldu. Benzer şekilde kredi kullanıp kesinti yapılan müşteriler de bu emsal kararı gerekçe göstererek bankalardan kendilerine para iadesi talep edebilecekler.

MÜŞTERİ DEĞİL BANKA İSPAT EDECEK!

Bankaya karşı müşterinin vekilliğini yapan Avukat Nazan Akça Subaşı bir açıklama yaparak, “Takip ettiğimiz hukuki süreç sonunda alınan karar resmi gazetede yayımlandıktan sonra bağlayıcı hale gelmiştir. Bundan sonra tüketiciler kendilerinden alınan masrafın hukuka aykırı olduğunu ispat etmek zorunda değiller. Bankalar artık yaptıkları kesintilerin hukuka uygun olduğunu ve müşterilerin açık onayının alındığını ispat etmek durumundalar.” dedi.

Bankaların kullandırmış oldukları kredilerin yanında yaptıkları ek kesintiler ile alakalı olarak müşterilere para iadesi yolu açılmış oldu. Bu para iadelerinin alınabilmesi için gerek bankalar ile iletişime geçilmesi gerekse de hukuki sürecin başlatılması mümkün olabilecek.

Finans Haberleri