Merkez Bankası Nisan ayı toplantısı ile politika faiz oranını yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuş ve enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişe rağmen sabit tutmayı tercih etmişti. Yapılan bu adım vatandaşın kredi faiz oranlarında indirim beklentisi içerisine girmesine neden olurken, son dönemde yüksek oranlara rağmen yine de vatandaşın kredi talebinin canlı olması ile ekonomide alarm zilleri çalmaya başlamıştı.
Kredi talebinde yaşanan patlama üzerine riskin yükselmesi üzerine Merkez Bankası tarafından "fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir" açıklaması ile faizlere müdahale edildiği ilan edilmişti. Yapılan müdahale ile finansman şirketlerinin sıfır olan zorunlu karşılık oranları bankacılık sektörü ile eşitlenmiş ve 500 baz puana ulaşan ilave yabancı para zorunlu karşılık düzenlemesi hayata geçirilmişti.
ZORUNLU KARŞILIK ORANI MÜDAHALESİ NE ANLAMA GELİYOR, KREDİ FAİZLERİ YÜKSELECEK Mİ?
Merkez Bankası'nın uzun süredir canlı olan kredi talebinden rahatsız olduğu finans kulislerinde konuşuluyordu. Merkez Bankası sonunda beklenen açıklamayı yaptı ve müdahalesini gerçekleştirdi. Yapılan müdahale ile zorunlu karşılık oranları yükseltilirken bu hamle ekonomistler tarafından örtülü faiz artırımı olarak değerlendirilmişti.
Müdahale sonrasında ilk etapta bankaların ticari kredi faiz oranlarında artış yaşanacağı belirtilirken mevcut oranlar bankalarda şu anda yüzde 20,4 seviyesinde yer alıyordu. Merkez Bankası yayımlamış olduğu notta "Özellikle 2021 yılsonundan günümüze ticari kredi büyüme oranı yüksek olan özel bankalar bu adımdan daha çok etkileniyor... Kamusal yükleri artacak olan bankaların, bu ek maliyetleri müşterilerine yansıtacağını düşünmekteyiz" ifadeleri ile yükseliş beklediklerini kendileri de dile getirmiş oldu.
İHTİYAÇ, TAŞIT VE KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI NE ZAMAN DÜŞER, DÜŞECEK Mİ, KREDİ ÇEKECEKLER NE YAPMALI?
Kredi faiz oranlarında şu anda indirim beklentisi bulunmazken Merkez Bankası tarafından alınan karar TCMB'nin kredi genişlemesine müsaade etmeyeceği şeklinde yorumlandı. Özellikle de ihtiyaç kredisi paketinde bu nedenle faiz indirimi uzak bir ihtimal olarak görülürken bankaların oranlarında Mayıs ayı itibari ile faiz artışlarının başlayacağı belirtilirken dolar kuru ve enflasyon rakamlarında düşüş olmadan faiz indiriminin uzak bir ihtimal olarak kalacağı belirtiliyor.