Kredi kartlarına Merkez Bankası müdahalesi! Düşük faizli nakit avans kararı!

Vatandaşların dövize ve altına kredi kartları üzerinden talep göstermelerine Merkez Bankası müdahalesi geldi. Bankaları zorlayan Merkez Bankası kredi kartı nakit çekimleri için yeni bir uygulama başlattı.

Son 2 aylık süreçte rezervlerinde 17,7 milyar dolarlık eksilme olan Merkez Bankası dolar kuruna yaptığı müdahalelerde bir başka aşamaya geçti. Bugüne kadar rezervlerini kullanan Merkez Bankası’nın bunu sürdüremeyeceği eleştirileri yapılıyordu. Bu eleştiriler ilk bakışta haklı çıktı. Merkez Bankası vatandaşların döviz ve altın taleplerini engellemek için yeni uygulamaları devreye sokmaya devam ediyor. İlk uygulama ise kredi kartları üzerinden oldu.

KREDİ KARTLARINA MÜDAHALE

Merkez Bankası tarafından alınan karara göre bir kredi kartının limiti 50.000 TL’nin üzerindeyse bu kredi kartı ile altın veya döviz alınırsa veya nakit çekilirse bankalar bu harcamaların yüzde 30’u kadar tutar karşılığında devlet tahvili almak zorunda kalacaklar. Ayrıca KOBİ, ihracat, yatırım, tarım, tüketici kredisi fark etmeksizin ayrı ayrı artış yüzde 3’ü aşarsa bu tutar kadar da devlet tahvili alınacak. Merkez Bankası bu şekilde altına ve dövize olan talebi keserek dövizin kontrol edilemez bir noktaya ulaşmasını engellemeye çalışıyor.

KREDİ KARTI İLE NAKİT AVANS UCUZ MALİYETLİYDİ!

Bankalar kredi kartı ile nakit çekim yapan müşterilere standart olarak aylık yüzde 1,36 oranında faiz uygulayabiliyorlardı. İhtiyaç kredisi faizleri ile karşılaştırıldığında bu oldukça cazip bir nakit edinim seçeneğiydi. Ancak Merkez Bankası’nın müdahale ile beraber vatandaşların ellerinden bu imkan da alındı. Vatandaşlar ihtiyaç kredisi çekmek yerine taksitli nakit avansı kredi kartları üzerinden kullanıp yıllık ortalama yüzde 20 oranında daha az faiz ödüyordular. Bu imkanı artık vatandaşlar kullanamayacaklar. Bankalar bu kullandırımı yaparsa devlet tahvili almak zorunda kalacaklar.

DÜZENLEMELER İLE MÜCADELE DÖNEMİ

Merkez Bankası’nın devreye soktuğu uygulamaları değerlendiren Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “Şu anda bankalarda döviz bozdurmak isteyenlere bankalar arası kur uygulanıyor. Piyasa işlemlerinde ise devreye çok farklı bir kur giriyor. Reel sektör ile gerçek kişiler için esas olan kur da serbest piyasa denilen kur oldu. Merkez Bankası’nın döviz ve altına olan talep ile yapacağı mücadelenin artık regülasyonlar yani düzenlemeler ile olacağını görmeye başladık.” dedi.

Finans Haberleri