Dünya finans piyasalarının en genç aktörü olan kripto paralar ile alakalı olarak çok sayıda detay merak ediliyor. Kripto para sahiplerinin araştırdıkları bir konuda da bu varlıkların Türkiye'de haczedilip haczedilemeyeceği oluyor. Meselenin yasal alt yapısı oluşmadığı için mahkemeler yorum ile bazı kararlar alıp emsal teşkil edebiliyorlar. Peki kripto para varlıklarda haciz işlemine dair nasıl bir karar alınabiliyor? Her kripto para için haciz işlemi yapılabilir mi?
KRİPTO PARALAR HACZEDİLİR Mİ?
İstanbul 14. İcra Müdürlüğü tarafından kripto paralara ilişkin bir haciz kararı daha önce uygulanmıştı. Borçlunun kripto para varlığı alacaklının talebi ile haczedilmişti. İlgili kripto para borsasına icra müdürlüğü tarafından haciz ihbarnamesi gönderilerek borçlunun kripto parasılarına haciz uygulanmıştı. Borçlu vatandaşın itirazı ile de İstanbul icra Hukuk Mahkemesi meseleyi görüşmüş ve karar almıştır.
Mahkeme tarafından açıklanan gerekçeli kararda borçlunun kripto paraların haczedilemeyeceği konusunda ısrarcı olduğu ama bu varlıkların da emtia ve menkul kıymetler olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti. Mahkeme kararına göre kripto paralar bir çeşit dijital döviz ve sanal para olarak tanımlanmıştı. Bundan dolayı da mahkeme borçlu vatandaşın itirazını reddederek kripto paraların haczedilebileceğine hükmetmişti.
Gerekli yasal alt yapının henüz oluşmamasından dolayı kripto paraların haczedilmesi konusunda bazı sorunlar da yaşanmaktadır. Türkiye'de kurulu olan kripto para borsalarında bulunan kripto paralar için haciz işlemi uygulanabilmektedir. Ancak Türkiye ile yasal bir bağı olmayan, temsilciliği bulunmayan kripto para borsalarında bulunan kripto paralar için herhangi bir şekilde haciz uygulaması yapılmasına dair yol yoktur. Bu borsaların yasal durumları ise bu açıdan oldukça tartışmalıdır.