Pandemi ile ilk dalgaları göstermeye başlayan gıda fiyatları, pandeminin geride kalmasıyla bu kez de Rusya- Ukrayna arasındaki savaş, yüksek enflasyon ve arz sıkıntıları nedeniyle katlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda iki ülke arasında başlayan savaş nedeniyle buğday tedarikinde sorun yaşanmış ve özellikle un fiyatları zirveye çıkmıştı.
Pandeminin sonlarına gelinmesiyle birlikte açlıkla mücadele eden insan sayısında artış gözlemlendi. Bunun yanında 2022 yılında dünyanın buğday ve mısır ambarı olan Rusya ve Ukrayna'da yaşanan gerginlikler nedeniyle buğday ve mısır için tehlike çanları çalmaya başladı. İki ürünün fiyatları, 1990 yılından bu yana tarihi seviyesini gördü.
Buğday krizi yeniden gündemde!
Dünya genelinde buğdayda yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle Türkiye'nin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini söyleyen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, Rusya ve Ukrayna'da ilkbahar ekiminin aksayacağını düşündüklerini ve bu nedenle fiyatların yükseleceğini, maliyetlerin artacağını söyledi.
Tedarik ve lojistik tarafındaki bozulmaların Türkiye'yi doğrudan etkileyeceğinin altını çizerek, buğday ve mısır arzının dünya genelinde de azalacağını öngördüklerini belirtti.
Fiyatlar zirvede, çiftçinin desteklenmesi lazım
Tarım sektörünün savaş dışında da çeşitli etkenlerden olumsuz etkilendiğini söyleyen Selışık, tarım sektöründe fiyatların yükselmesinde çatışmanın söz konusu olduğu fakat bunda enerji fiyatlarındaki yükselişin de etkili olduğunu belirtti. Çiftçinin girdilerle desteklenmesi gerektiğini düşünen Selışık, yem üretimi konusunda da adımlar atılması gerektiğini düşünüyor.
Un fiyatlarına zam gelecek mi?
Buğday üretim ve tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle geçtiğimiz aylarda un fiyatları ve buna bağlı olarak ekmek fiyatları zirveye taşınmıştı. Krizin ilerleyen haftalarda da devam etmesi halinde un fiyatlarına zam gelmesi mümkün olabilecek. Uzman isimler, hükümetin bu konuda çiftçileri desteklemesi ve yerli üretimi artırması gerektiğini ifade ediyor.