Türkiye ekonomisinde son 1 yıldır en çok konuşulan konulardan birisi de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları oldu. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında dolar kuru 12 TL’den 18 TL’ye fırlayınca oluşan dolarizasyonu önleyerek Türk lirasına değer kazandırmak amacıyla Kur Korumalı Mevduat(KKM) hesapları devreye sokulmuştu. Kişiler veya şirketler bu hesaplara paralarını yatırarak Türk lirasını dolara çevirmeden dolar kuru kazancı sağlayabiliyorlar. Bu hesaplara ilişkin Resmi Gazete’de bir Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı.
SÜRE UZATILDI!
KKM hesaplarına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bir Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı. Bu karara göre KKM hesaplarının süresi bir yıl daha uzatıldı. Normal koşullarda 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek olan KKM uygulaması 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı. İsteyen gerçek veya tüzel kişiler 2023 yılının sonuna kadar KKM hesaplarında varlıklarını değerlendirebilecekler.
KKM CAZİBESİNİ YİTİRDİ!
KKM hesapları ile çok sayıda kişi ve şirket enflasyona karşı kendilerini korumaya almayı başarmıştılar. Dolar kuru yükseldikçe hem kur farkı alındı hem de mevduat faizinden kazanç elde edildi. Lakin bu durum son aylarda geçerliliğini yitirdi. Dolar kuru baskılandığı için yükselmeyince KKM hesaplarındaki kazançlar da kur farkı açısından sıfırlandı. Merkez Bankası Kasım ayına kadar her ay belirli miktarlarda bu hesapların sahiplerine kur farkı ödemesi yaptı. Ancak Kasım ayında KKM hesapları için Merkez Bankası herhangi bir kur farkı ödemesi yapmadı. Hesap sahipleri zaten oldukça düşük olan mevduat faizi ile yetinmek zorunda kaldılar.
KKM GİRİŞLERİ AZALDI
KKM hesapları dolar karşısında Türk lirasının en büyük gücü olmuştu. Ancak son dönemlerde KKM hesaplarına yeni girişler oldukça azaldı. Kişiler ve şirketler farklı yatırım alanlarına yöneldiler. Dolar kuru yükselişe geçerse KKM hesapları yeniden cazip hale gelebilir.