Maaşlara 1.000 TL ekleme yapılacak! EYT'de bir detay daha ortaya çıktı!

EYT için yasalaşma süreci beklenirken 2023 maaş hesaplamaları yapıldı. Buna göre EYT’liler emekli olup çalışmaya devam ederlerse aylık gelirleri katlanacak.

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak kanun teklifinin TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor. Bu kanun teklifinin yasalaşma süreci tamamlandığında EYT’liler emekli olmak için başvuruda bulunabilecekler. Bunun için hazırlıklar sürerken EYT’lilerin maaş hesaplamaları da yapılmaya başlandı. Yapılan hesaplamalarda çok önemli ayrıntılar ortaya çıkarken EYT’lilerin emekli olmaları durumunda normalden fazla maaş alacakları belirlendi.

ÇALIŞAN EYT’Lİ KAZANÇLI ÇIKACAK!

EYT’lilere emekli olduktan sonra çalışabilme imkanı da verilecek. Böylelikle aktif iş gücünde bir azalma meydana gelmeyecek. Emekli olup çalışmaya devam edecek olan EYT’liler normalden fazla maaş alacaklar. Net asgari ücret 8.506 TL olarak uygulanıyor. Bu çalışanlar için işverenler SGK’ya çeşitli prim ödemeleri yapıyorlar. EYT’li çalışanlar emekli olduklarında ödenen primlerin büyük kısmı ödenmeyecek. Bu da EYT’lilerin maaşlarını yükseltecek. 8.506 TL olan asgari ücret EYT’li çalışana ödenirken 638 TL’lik bir ekleme ile 9.144 TL’ye çıkacak. Asgari ücretten fazla maaş alacak olan EYT’lilerin ise maaşlarında daha büyük artışlar meydana gelecek. Bu fark 1.000 TL’yi bulabilecek.

KIDEM TAZMİNATI CEBE GİRECEK!

EYT ile emekli olacak olanların en önemli gelir kalemlerinden birisi de kıdem tazminatı olacak. Asgari ücretten prime esas kazancı ödenen bir EYT’li çalışanın 20 yıllık kıdem tazminatı 200 Bin TL’yi aşacak. Bu kıdem tazminatı EYT’lilere emekli olurken peşin olarak ödenecek. Kredi Garanti Fonu’ndan kredi çekerek işverenin kıdem tazminatı ödemesi durumunda bu para direkt olarak EYT’li çalışanın banka hesabına yatacak. EYT’liler bu parayı aldıktan sonra işverenleri anlaşmaları halinde çalışmaya devam edebilecekler.

Öte yandan EYT’li çalışanların kullanmadıkları yıllık izinleri varsa bunların da ücreti ödenecek. İşverenler bu ödemeyi yapmakla yükümlü olacaklar. Emekli olurken bu ödeme de peşin olarak alınabilecek.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI EYT’LİLERE YARADI!

Emeklilerin maaşlarına yapılan yüzde 30’luk zam EYT’lilere yardı. Bu şekilde EYT’liler daha emekli olmadan maaş zammı almış oldular. En düşük emekli maaşı 5.500 TL’ye yükseltilirken EYT’lilerin önemli bir kısmının bu tutarın çok üzerinde emekli maaşı almaları bekleniyor. Tüm bunlara ek olarak EYT’liler emekli maaş promosyonu ile de bankalardan neredeyse bir maaş kadar karşılıksız ödeme alabilecekler.

Finans Haberleri