Memur ve emekli maaş zammı oranları belli oldu! Aylıklara yüzde kaç zam yapılacak?

TÜİK’in merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan bu rakamla beraber memur ve enflasyon maaş zamları için enflasyon farkı netleşti.

Türkiye’de memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak olan Ocak zammı için TÜİK’in Aralık ayı enflasyon rakamını açıklaması büyük bir merakla bekleniyordu. Bugün TÜİK tarafından Aralık 2022 döneminin resmi enflasyon rakamları açıklandı. Memur ve emekli maaşları için de kesin zam oranları bu rakamlarla belli oldu.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLDU?

SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak olan maaş zammı basit bir formülle hesaplanıyor. Bu zam hesaplamasında tek veri ise resmi enflasyon rakamları oluyor. Emekli maaşlarına Ocak 2023 zammı olarak 2022 yılının son 6 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı kadar artış yapılıyor. Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında bu oranın toplamı yüzde 14 seviyelerinde olmuştu. Aralık ayının enflasyon rakamının da belli olması ile bu oran yüzde 15,40’a yükseldi. Emekli maaşlarına bu oran kadar maaş zammı yapılması kesinleşmiş oldu.

MEMUR MAAŞ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLDU?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zamlarına yönelik farklı bir hesaplama yapılıyor. Memurların toplu sözleşme zamları bulunuyor. Yapılan son toplu sözleşmeye göre Ocak 2023’te memur maaşlarına yüzde 8 zam yapılacak. Bunun üzerine 2022 yılının son 6 ayında oluşan enflasyon farkı eklenecek. Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarının enflasyon verileri ile toplu sözleşme zammı hesaplandığında memurların kesin zam oranı yüzde 15 seviyelerinde olmuştu. Aralık ayı enflasyon rakamının da eklenmesiyle bu oran yüzde 16,50’ye yükseldi. Memur ve memur emeklilerinin kesinleşmiş zam oranı da bu şekilde güncellenmiş oldu.

MEMUR VE EMEKLİLER EK ZAMLAR YAPILACAK!

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan yasal zamlar kesinleşti. Ancak bu yıl hem memurlara hem de emeklilere ek zamlar yapılması planlanıyor. Refah payı adı verilen bu zam ile hem memurlar hem de emekliler ek olarak bir miktar daha zam alacaklar. Bu zammın oranının ne olacağına dair kulislerde farklı rakamlar konuşulsa da henüz resmi olarak herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu açıklama bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem memurlar için hem de emekliler için net maaş zamlarını bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.

Finans Haberleri