Merkez Bankası’nın bir süredir uyguladığı liralaşma stratejisi kapsamında yeni adımlar atıldı. Türk lirasının yabancı para birimlerine karşı değerini korumak için yapılan hamleler ile finansal istikrar sağlanmaya çalışılıyor. Bu konuda iki önemli adım daha atıldı. Bu adımlara dair kararlar ise Resmi Gazete’de yayınlanarak kamuoyuna ilan edildi.
DÖVZİ BOZDURANA YÜZDE 2 DESTEK!
Merkez Bankası tarafından alınan karar gereği yurt dışı kaynaklı dövizlerin Türkiye’ye getirilip bir kısmının Merkez Bankası’na satılması amaçlanıyor. Buna göre firmalar yurt dışında bulunan döviz kaynaklarını Türkiye’ye getirip bunun en az yüzde 40’ını Merkez Bankası’na satacaklar. Bu satış işleminin ardından kalan döviz ise kur korumalı dönüşüm hesaplarında değerlendirilebilecek. Bu işlemi yapanlar Merkez Bankası’na sattıkları dövizin Türk lirasına çevrilen tutarının yüzde 2’si kadar dönüşüm desteği alacaklar. Yani dövizini bozdurana Merkez Bankası destek verecek.
Merkez Bankası’na satılacak olan dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespit edilmesi gerekecek. Bu tespiti de bankalar yapacaklar. Ardından ise firmalar döviz kaynaklarını değerlendirip Merkez Bankası’ndan yüzde 2 oranında destek alabilecekler. Bu şekilde dövizin kar getirmeyen görüntüsü aşılmış olacak ve yurt dışından Türkiye’ye döviz girişi sağlanarak döviz kıtlığına karşı önlem alınmış olacak.
VERGİ İSTİSNASI SÜRESİ UZATILDI!
Merkez Bankası’nın dolar kuruna dair ikinci müdahalesi ise vergi istisnası imkanı ile olacak. Şirketlerin TL cinsinden Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına kurumlar vergisi istisnası uygulanıyordu. Buna göre 31 Mart 2022 tarihine kadar şirketlerin bilançolarında yer alan yabancı paraların KKM kapsamında değerlendirilmesi durumunda elde edilen faiz, kar payı ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna oluyordu. Alınan yeni bir karar ile bu süre uzatıldı. Artık 31 Aralık 2022 tarihine kadar bu süre genişletildi. Bu imkan ile şirketler ek bir vergi istisnası elde etmiş olacaklar.
DOLAR KURU NASIL ETKİLENECEK?
Alınan bu yeni kararlar ile beraber dolar kurunun nasıl etkileneceği de merak konusu oluyor. Bu kararların uygulama performansı bunda belirleyici olacak. Özellikle yurt dışı kaynaklı dövizlerin Türkiye’ye getirilip en az yüzde 40’ının Merkez Bankası’na satılması karşılığında verilecek olan yüzde 2’lik destek şirketleri ikna etmeye yeterse ve yoğun bir döviz aktarımı olursa dolar kurundaki güçlü görünümün önüne geçilebilir.