Merkez Bankası’nın uygulamakta olduğu liralaşma stratejisi kapsamında bazı tedbirler güncellenmeye ve yenileri de devreye sokulmaya devam ediliyor. Merkez Bankası bir yandan dolar kurunun yükselişinin önüne set çekmek isterken bir yandan da piyasalardaki para akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesini amaçlıyor. Son 2 yıl içerisinde bu kapsamda çok sayıda tedbir devreye sokularak uygulamaya geçildi. Bu şekilde dolar kuru baskılanırken kredi faizleri de kontrol altına alınmaya çalışıldı. Ancak tüm bunlarda son dönemlerde bir gevşeme meydana geldi.
MERKEZ BANKASI'NDAN MÜDAHALE
Bankaların kredi faizlerinde yükseliş yönünde bir politika uygulamaya kalkmalarına müdahale eden Merkez Bankası kapsam içerisinde kalmayan ve yüksek faizle kredi veren bankaların menkul koymet yükümlülüklerini yüzde 90’dan yüzde 150’ye yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) menkul kıymet tesisi tebliğinde yaptığı değişiklikte kredilere yönelik düzenlemeler de yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle kredilerde referans faiz katsayısının üst sınırını aşan krediler için ek menkul kıymet yükümlülüğü yüzde 90’dan yüzde 150’ye çıkarıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen yılın Ağustos ayında getirdiği kredilere yönelik menkul kıymet tesisi düzenlemesinde değişikliğe gitti.
Buna göre TCMB kredilerde referans faiz katsayısının üst sınırını aşan krediler için ek menkul kıymet yükümlülüğünü yüzde 90’dan yüzde 150’ye çıkardı.
Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'in geçici 7. maddesine yapılan eklemeyle TL bilanço yükümlülüğünde yüzde 70 kriterini karşılayan banka için kredi katsayısının ilk kademesindeki menkul kıymet yükümlülüğü uygulanmayacak.
Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle kredi büyüme hızına sınırlama getirme ve kredilerdeki faiz oranlarını politika faizi ile uyumlu hale getirmeyi hedefleyen şekilde TCMB tarafından belirlenen yıllık bileşik referans oranının 1,4 katı olarak uyguladıkları krediler için bankalara yüzde 20 menkul kıymet tesisi yapma zorunluluğu getirmişti. Kredi faizi, referans katsayının 1,8 katı ve üzerine çıkması durumunda tesis oranı yüzde 90 olarak belirlenmişti.
Yeni düzenlemeyle bu tesis oranı yüzde 150'ye yükseltildi.
Merkez Bankası’nın yaptığı bu son hamlenin ardından tüketici kredileri olarak bilinen konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde olmasa da ticari kredilerde bir faiz düşüşü olabileceği bildirildi. Merkez Bankası’nın sınırlamalarına uyan bankalar için ise herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmayacak.