Tahsilat Genel Tebliği (Seri: C Sıra No: 6), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 21 Temmuz 2022 Tarihli ve 31899 Sayılı Resmî Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yeni tebliğ ile tecil faizi 2022 oranında yükseliş yaşanırken aynı Resmi Gazete sayısı ile Tahsilat Genel Tebliği (Seri:B Sıra No:13) ve Tahsilat Genel Tebliği (Seri:B Sıra No:14) de yayımlandı ve önemli düzenlemelere gidildi.
Yayımlanan ilk tebliğ ile tecil faizi için rekor artışa gidilirken ikinci tebliğde otoyol ve köprü geçiş ücreti ceza uygulaması hakkında bilgilere yer verilirken 14 numaralı tebliğde ise ceza ödemelerinde yapılacak olan indirimler hakkında uygulanacak olan kurallara açıklık getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikler yayımı tarihi yani bugün itibari ile uygulamaya alınmış oldu.
GECİKME ZAMMI İÇİN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KRİTİK İMZA!
6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci Maddesinin Birinci Fıkrasında Yer Alan Gecikme Zammı Oranının, Her Ay İçin Ayrı Ayrı Uygulanmak Üzere % 2,5 Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5801) Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılan imza ile gecikme faizi yüzde 2,5 olarak belirlendi.
TECİL FAİZ ORANI 2022! 6183 TECİL FAİZİ HESAPLAMA...
6183 tecil faiz oranı için beklenen rakam açıklandı. Son olarak 2021 senesinin Haziran ayında güncellenen rakam için 2022 yılına ilişkin güncelleme ilan edildi. Yayımlanan tebliğ ile tecil faiz oranı 2022 yılı için yüzde 24 olarak güncellendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ (SERİ: C SIRA NO: 6)
Tecil faizi
MADDE 1- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesi ile Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden, halen yıllık %15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yıllık %24 olarak belirlenmiştir.
Bundan böyle, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacaklarına yıllık %24 oranında tecil faizi uygulanacaktır.
Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan amme alacakları ile bu Tebliğin yayımı tarihinden önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarına tecil şartlarına uygun olarak ödendikleri sürece müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranının (%15) uygulanması gerekmektedir.
Aynı şekilde, bu Tebliğin yayımı tarihinden önce tecil talebinde bulunulmuş ve talep kabul edilerek tecil edilmiş amme alacaklarına yönelik tecilin ihlal edilmiş olması ancak, yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması (tecilin geçerli sayılması) halinde, bu Tebliğin yayımlandığı tarihe kadar eski tecil faizi oranı (%15), bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise %24 tecil faizi oranı uygulanacaktır.
Diğer taraftan, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre belirlenen tecil faizinin belirli yüzdesi esas alınarak anılan Kanunun 48/A maddesine göre tecil edilen alacaklar için hesaplanan tecil faizi oranı da bu Tebliğle belirlenen oran ve uygulama esasları dikkate alınarak tespit edilecektir. Tecil faizi, Seri: A Sıra No: 1 Tahsilat Genel Tebliğinde yer alan esaslar doğrultusunda hesaplanacaktır.
Yürürlük
MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
TECİL FAİZİ NEDİR, NE DEMEK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tecil faizi, son ödeme tarihi geçen ve ödeme tarihleri içerisinde ödenmeyen borçların en son raddede taksitlendirme kapsamına girmesi durumunda ana para üzerinden uygulanan faiz oranına verilen isimdir.