Merkez Bankası'ndan dolara 2023 müdahalesi! Yılın ilk tedbirleri açıklandı!

Merkez Bankası tarafından 2023 yılının ilk tedbirleri açıklandı. Türk lirasını döviz karşısında güçlü kılacak yeni tedbirlerin uygulamaya girdiği bildirildi.

Merkez Bankası 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisini açıkladı. Bankacılık sisteminde Türk lirasının ağırlığını kalıcı olarak arttırılması için bazı tedbirlerin devreye sokulduğu belirtildi. Uygulanan politikaların güçlendirilerek Türk lirasının değer kazanımının hızlandırılacağı belirtilirken bunun kalıcı finansal istikrar için çok önemli olduğunun altı çizildi.

MERKEZ BANKASI YENİ TEDBİRLERİ DUYURDU

Merkez Bankası 2023 yılı politikalarında yabancı para mevduatlarının azami ölçüde yabancı para kredi fonlaması için kullanılmasının sağlanmasının amaçlanacağını duyurdu. Buna dair bazı tedbirler 2022 yılı içerisinde uygulanmış ve bankalara yönelik yeni yükümlülükler devreye sokulmuştu. 2023 yılında da bu yönde yeni kararlar alınıp devreye sokuldu.

Bankaların ve diğer finansal kuruluşların bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerini esas alan zorlu karşılık uygulamalarının Merkez Bankası’nın temel görevleri arasında yer aldığı belirtildi. 2022 yılında başlatılan uygulamaların güncellenerek 2023 yılında da devam edileceği belirtildi.

Merkez Bankası bankalara yönelik yeni 2023 kararlarını açıkladı. Buna göre bankaların yanında diğer finansal kuruluşlar da menkul kıymet düzenlemesi kapsamına alındılar. Faktoring şirketlerinin Türk lirası cinsinden faktoring alacaklarına uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirildi.

Bankalar 2022 yılında kredi faiz oranına ve kredi büyüme oranına göre menkul kıymet tesisi yükümlülüğü ile karşılaşmıştılar. Bu uygulamanın süresi de uzatıldı. Buna göre 29 Aralık 2023 tarihine kadar bankalar kredi faiz oranlarına ve kredi büyüme oranlarına göre Merkez Bankası’na zorunlu karşılık göstermek zorunda kalacaklar.

Merkez Bankası 2023 yılında bankaların menkul kıymet tesisine tabi varlık ve yükümlülüklerinde de genişleme yaptı. Buna göre yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve reel kesim ile yapılan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yabancı para fon sağlayan müşteriler ile finansal türev işlemler yapılarak menkul kıymet tesisine tabi yabancı para yükümlülüklerinin bilanço dışına çıkarılması amacıyla yapılan işlemler, reel kesimce ihraç edilen menkul değerler menkul kıymet tesisine tabi olacaklar. Bankalar bu işlemler için de Merkez Bankası’na zorunlu karşılık gösterecekler.

DOLARA MÜDAHALE!

Merkez Bankası’nın uygulamaya soktuğu bu son kararla beraber dolar kuruna karşı Türk lirası biraz daha güçlü bir pozisyon alabilecek. Bankalar döviz işlemleri yapmayı kolay kolay tercihe demeyecekler ve müşterilerini de bu yönde yönlendirecekler. Dolarizasyon azalacak ve Türk lirası dolar karşısında kıymetlenebilecek bir pozisyon alabilecek.

Finans Haberleri