Merkez Bankası'ndan ihtiyaç kredisi faizlerine müdahale! Bankalar faiz indirimi için sıraya girecek!

Merkez Bankası tarafından bankalara bir yazı gönderilerek ihtiyaç kredilerinde uygulanacak faizlere üst sınır uygulaması getirildi. Merkez Bankası’nın referans faizinin üzerinde ihtiyaç kredisi faizi uygulayan bankalar menkul kıymet tutma yükümlülüğü ile karşılaşacaklar.

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerinin ihtiyaç kredilerine yansımaması en çok eleştirilen konulardan birisiydi. Merkez Bankası yeni bir karar alarak bankaları ihtiyaç kredisi faizlerini düşürmeleri konusunda zorlamaya başladı. Bankalara bir yazı gönderildi ve gerekli düzenlemelerin yapılması istendi. Düzenleme yapmayan bankalar ek olarak menkul kıymet tutma yükümlülüğü ile karşılaşacaklar.

MERKEZ BANKASI MÜDAHALE ETTİ!

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği yazıda tıpkı ticari kredilerde olduğu gibi ihtiyaç kredilerinde de faiz sınırı konuldu. Bankalar bu faiz sınırını aşarlarsa ek olarak menkul kıymet tutma yükümlülüğü ile karşılaşacaklar. Bu durum da bankaların pek de istemeyeceği bir uygulama olacağından ihtiyaç kredisi faizlerinde kapsamlı indirimler olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İHTİYAÇ KREDİLERİ İÇİN FAİZ KARARI

Merkez Bankası’nın bankalara bildirdiği yeni karara göre müşterilere kullandırılacak olan ihtiyaç kredilerinde faiz oranı Merkez Bankası’nın bileşik faiz oranının 1,8 ile 2,0 katı arasında olan birinci kademede ve 2,0 katından yüksek olan ikinci kademede menkul kıymet tutma zorunluluğu uygulanacak. Konut ve taşıt kredileri bu kapsamın dışında kalacak. Bu da bankaların ihtiyaç kredisi faizlerinde çok net indirimler yapmalarını saplayacak.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ YÜZDE KAÇ OLACAK?

Merkez Bankası’nın faiz müdahalesinin ardından ihtiyaç kredisi faizlerinin ne kadar olacağı merak ediliyor. Merkez Bankası’nın güncel bileşik faizi ile bir hesaplama yapıldığında menkul kıymet yükümlülüğü ile karşılaşmak istemeyecek bankalar müşterilere en fazla aylık yüzde 1,37 faiz ile ihtiyaç kredisi verebilecekler. Merkez Bankası’nın yıllık bileşik faiz oranı olan yüzde 16,56’yı aşan ihtiyaç kredisi faizleri nedeniyle bankalar ek olarak menkul kıymet tutmak zorunda kalacaklar. Bankalar şu anda en düşük yüzde 1,55 ile yüzde 2.00 arasında ihtiyaç kredisi faizi uyguluyorlar. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi faizleri aylık yüzde 3’ü bulabiliyor. Bu oranlar zorunlu olarak düşürülecek.

FAİZ DÜŞÜRÜLMEZSE NE OLUR?

Merkez Bankası’nın belirlediği faiz sınırının üzerinde bir faiz ile ihtiyaç kredisi kullandıracak olan bankalar net bir yaptırım ile karşılaşacaklar. Merkez Bankası’nın referans faizinin yüzde 1,8 ile yüzde 2,00 katı arasında faiz uygulanırsa banka yüzde 20 oranında, 2,00 katından fazla faiz uygulanırsa yüzde 90 oranında menkul kıymet tutmak zorunda kalacak. Yani müşteriye 50 Bin TL ihtiyaç kredisini yüksek faizle veren banka Merkez Bankası’nda 45 Bin TL de zorunlu kıymet tutmak durumunda kalacak.

Finans Haberleri