Merkez Bankası'ndan yeni faiz kararı! Dolar kuru için yeni hamle Resmi Gazetede!

Merkez Bankası çok önemli bir faiz kararı aldı. Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Türk lirası kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı.

Türkiye ekonomisine dair önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Merkez Bankası, Türk lirasının dolar karşısında değerini muhafaza etmesi için gerekli tedbirleri devreye sokuyor. Bu tedbirler ile dolar kurunda sert yükselişler olması engellenebiliyor. Liralaşma stratejisine uygun bir şekilde alınan bazı tedbirler dolara olan talebi azaltabiliyor.

KKM İLE DOLAR BASKILANIYORDU

Dolar kurunun Aralık 2021’de sert yükselip rekor kırmasının ardından KKM uygulaması başlatılmıştı. Bu uygulama ile parasını Türk lirası saklayan veya döviz ya da altından Türk lirasına dönüştüren mevduat sahiplerine hem faiz kazancı hem de oluşması durumunda kur farkı ödeniyordu. Kur Korumalı Mevduat hesapları adı verilen bu uygulamanın devlete zararı büyük olsa da dolar kurunu dizginlemesi ile önemli bir görev gördü.

KKM’DE FAİZ DEĞİŞİKLİĞİ KARARI

Bugün yayınlanan Resmi Gazetede yer alan Merkez Bankası kararına göre Türk lirası KKM hesaplarında bankaların uyguladıkları faizlerde değişikliğe gidildi. Bugüne kadar Türk lirası cinsinden KKM hesaplarına bankalar faiz uygularken bu faizin üst sınırı Merkez Bankası tarafından belirleniyordu. Son olarak bankaların politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına karar verilmişti. Şimdi bu kararda bir değişiklik yapıldı. Bankaların Türk lirası KKM hesaplarına uygulayacakları aylık faiz oranında tüm sınır kaldırıldı. Türk lirası KKM hesaplarına banka yüzde kaç faiz uygulamak istiyorsa o faizi müşterilerine sunabilecek. Ancak alt sınırın Merkez Bankası’nın politika faizinden aşağıda olamayacak.

DOLAR KURU BASKILANACAK

Merkez Bankası tarafından Türk lirası KKM hesapları için alınan faiz kararı hem bankaları hem de müşterileri memnun edecek. Bankalar mevduat toplamak için yüksek faiz uygulamaya razılar. Müşteriler ise KKM hesaplarında düşük faizden şikayetçiydiler. Şimdi bankalar KKM hesaplarına yüksek faizler verebilecekler. Bu da Türk lirasından dolara dönüşüme bir miktar olsa da engel olabilecek. Böylece dolar kurundaki yükselişlerin önü kesilebilecek. 

Finans Haberleri