Türkiye’de çalışma hayatında Yargıtay’ın emsal kararları çerçevesinde kurallar şekilleniyor. Genel geçer kurallar sabit kalırken özel olaylarda verilen bazı kararlar tüm çalışanları ve işverenleri ilgilendirerek uygulanmaya başlanıyor. Yargıtay tarafından emsal bir karara daha imza atıldı. Buna göre istirahat izni kullanan çalışanlar bu izin süresini amacı dışında geçiremeyecekler.
İŞVEREN İZİN VERMEDİ GİDİP RAPOR ALDI
Bir fabrikada kalite kontrol personeli olarak çalışan bir işçi rapor kullanarak istirahat iznine çıktığı sürede hayvan pazarında fotoğraflanması üzerine tazminatsız olarak işten kovuldu. Bunun üzerine İş Mahkemesi’ne başvuran işçi işe iadesini ve diğer haklarının ödenmesini talep etti.
İSTİRAHAT ETMESİ GEREKİRKEN HAYVAN PAZARINDA ÇALIŞTI
Davalı şirketin avukatı tarafından mahkemede yapılan savunmada işçinin Kurban Bayramı’nın öncesine denk gelecek şekilde hastalık istirahati raporu aldığı ve bu süre boyunca da şirkete ait olan kıyafetler ile hayvan pazarında çalıştığının tespit edildiği belirtildi. Davalı şirketin bu gelişme üzerine işçiden sözlü savunma aldığı ve işçinin sözlü savunmasında hayvanlarını satmak için istirahat izni aldığını belirtmesi üzerine iş akdinin haklı gerekçe ile feshedildiği bildirildi.
Davacı işçinin istirahat raporu aldığı sürede kendi hesabına çalışmasından dolayı işverenin güveninin sarsıldığı, iş yerinin firma markasının yer aldığı kıyafet ile hayvan satışının yapılmasının markaya zarar verdiği davalı işveren tarafından mahkemede dile getirildi.
YEREL MAHKEME İŞÇİYİ HAKLI BULDU
Şikayeti ve savunmayı dinleyen mahkeme davacı işçinin hayvan pazarında satış yaptığına dair somut bir delil bulunmadığı, işverenin fesih ihbarında kullandığı ve davacının hakkındaki iddiayı kabul ettiğine dair beyanının gerçeği yansıtmadığı gerekçeleriyle davanın kabulüne karar verdi. İşveren ise bu karara itiraz ederek davanın Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin önüne gitmesini sağladı.
YARGITAY DAVAYA DAİR TESPİTLER YAPTI
Yargıtay verdiği emsal kararda raporlu işçinin hayvan pazarında iş yerine ait olan kıyafetleri giyerek kayınpederine yardım ettiği hatırlatıldı. Davacı işçinin iş sözleşmesinin feshinden önce verdiği savunmada bel rahatsızlığının artmasından dolayı sağlık raporu aldığını ve kurban pazarında giyilebilecek en uygun kıyafetin artık kullanılmayan iş yeri kıyafetleri olduğunu belirttiğine dikkat çekildi. Ayrıca mahkeme sürecinde işçinin hayvan pazarına giderek kayınpederine yardımcı olduğu ama kendi yetiştirdiği hayvanları sattığını kabul etmediğine de yer verildi.
YARGITAY'DAN EMSAL KARAR ÇIKTI!
Yargıtay açıklanan tüm gerekçelerin ardından işçinin Kurban Bayramı öncesinde işverenden izin talep talep ettiği ve işverenin izin vermemesi üzerine aynı döneme denk gelecek şekilde istirahat raporu aldığının ortada olduğu belirtildi. Yargıtay işçinin rapor aldığı sırada hayvan pazarında kayınpederine yardımcı olmasından dolayı işverenin iş sözleşmesine son verdiğine dikkat çekti. İşverenin işçinin almış olduğu raporu şüpheli bulması Yargıtay tarafından makul bulundu. Emsal karara göre ise işçinin eylemleriyle işveren ile arasında olan güven ilişkisini zedelediği, artık işverenin işçi ile çalışmaya devam etmesinin beklenemeyeceği hükmüme varıldı. İşçinin sözleşmesinin feshi haklı gerekçeye dayanmasa da geçeli nedene dayandığı bildirilerek işçinin taleplerinin reddedilmesi kararına varıldı.