Çalışma hayatını çok yakından etkileyen Yargıtay’ın emsal kararı gündeme bomba gibi düştü. Bu karar ile beraber ihbar tazminatı ile alakalı olarak çoğu doğru bilenenler devre dışı kaldı. Çalışanların istifa etmesi veya bazı yollarla işten ayrılmaları durumunda ne işverenler ne de çalışanlar ihbar tazminatı talep edemeyecekler. İşte o kritik kararın ayrıntıları...
İŞTEN KOVULUNCA MAHKEMENİN YOLUNU TUTTU
Yargıtay’ın ihbar tazminatı kararını vermesinde yol açan dava bir işçinin 4 yıl çalıştığı bir iş yerinden kovulmasıyla başladı. İş Mahkemesi’ne başvuran işçi mağaza müdürü olarak çalıştığını ve kendisine fazla mesailerin ödenmediğini iddia etti. İş akdine ise haksız olarak son verildiğini belirten işçi kıdem tazminatının, ihbar tazminatının ve fazla mesai ücretlerinin kendisine ödenmesini talep etti.
İŞVEREN DAVAYI YARGITAY’A TAŞIDI
İşçinin şikayetçi olduğu işveren ise vekili aracılığı ile mahkemede savunma yapıp işçinin iddialarını reddetti. Mahkeme de karara vararak davanın kısmen kabulüne hükmetti. Bu durum karşısında işveren tarafı davayı temyiz etti ve dava Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin önüne gelerek görüldü. Bu davadan da çalışma hayatını derinden etkileyecek bir emsal karar çıktı.
YARGITAY’DAN İHBAR TAZMİNATI İÇİN EMSAL KARAR
İhbar tazminatı ile alakalı olarak özel bir karar alan Yargıtay buna dair kapsamlı da bir açıklama yaptı. Buna göre ihbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı bir gerekçesi olmaksızın ve usulüne uygun bir bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gerektiği bir tazminat olarak tanımlandı.
İHBAR TAZMİNATI ARTIK ALINAMAYACAK
Yargıtay iş sözleşmesini haklı gerekçe ile feshedilmesi halinde bile ihbar tazminatına hak kazanılamayacağına hükmetti. Ayrıca işçi emeklilik, askerlik, evlilik gibi gerekçelerle istifa ederse işvereninden ihbar tazminatı talep edemeyecek. Bu şekilde yapılan sözleşme fesihlerinde işveren de çalışandan ihbar tazminatı talep edemeyecek.